2013-06-14 1353 瀏覽
今晚突然好想食海鮮,於是一行4人去流浮山。6點幾開車去到流浮山差不多7點15分,泊好車就沿巷仔一直行去邦記。去到先拎4位枱,然後過隔離買海鮮。海鮮檔第一時間問我地幾多人,然後就介紹幾樣海鮮給我們,最後我揀左蝦丶金蠔丶鮑魚丶炆魚。返去我地張枱已經見到有4碗湯,係魚丶豆腐湯,仲見到湯渣有淮山,湯好甜而不咸,豆腐吸收了魚汁好好味。第一碟是炆魚,炆魚其實是炸了之後埋一個薄芡,個芡夠薄所以魚一啲都冇淋,係脆的!一舊舊的魚肉真係好厚肉,似食扒,肉質肥美潔白,魚皮厚而脆,非常可口。蒜蓉開邊蝦,蒸得岩岩好,好香蒜蓉味,一口咬落蝦肉,鮮甜而爽!蒸鮑魚基本上亦係同炆魚一樣,必食,鮑魚配上翠綠青蔥一起吃,咬落彈牙又有蔥的爽脆感,突然有富豪感覺!必食香煎金蠔,一見到就已經好吸引,隻隻大大隻,金黃色,沾少許砂糖,一咬落去是外脆內軟兼有蠔汁,蠔味重,同蠔士完全係兩回事。一碟灼菜心,翠綠少油,大大支莖以為一定有渣,菜真係粗莖之外,就真是沒有渣,菜味一流。灼菜是不用另點,係免費送的。老闆熱情招呼,好有親切感由於每碟餸都唔咸,所以冇口乾的感覺。

老闆熱情招呼,好有親切感

由於每碟餸都唔咸,所以冇口乾的感覺。
  • 炆魚