2017-12-18
第一次吃「阿坤」,是前年的星加坡旅行。而之前在香港吃「土司工房」,不敢吃豉油生蛋,去到星加坡,見個個都這樣吃,膽粗粗又試下,生蛋撈咗甜豉油,甜甜哋,又真的幾好味;而多士又香又好味,於是就愛上了「阿坤」。回香港不久,「阿坤」竟然又過了來,真開心!今次已是第四五次來尖沙咀吃「阿坤」,不過之前都是吃下午茶食多士餐,今次是夜晚來吃晚餐。晚餐來講,真的好抵食!雞肉飯 - 即係海南雞飯,有湯、飲品、海南雞、油飯、油菜、多士,才六十幾元,「美心」、「翠華」齋油飯、海南雞、湯,都賣成七八十啦!呢度仲有埋飲品同多士。海南雞無骨,好瘦,無肥膏,大件又多件,味道唔錯,滑就唔係話好滑,但唔會鞋;3隻味嘅醬汁 - 豉油(比較杰)、甜酸醬、姜茸,點甜酸醬同姜茸已經好好味;湯都夠味;油菜係生菜,仲有少少肉粹佐住,唔錯;油飯味道亦都唔錯;飲品我揀咗馬拉奶茶加煉奶(又或者可以揀馬拉奶茶加沙糖/港式奶茶,或者咖啡、鴛鴦,選擇好多),較港式奶茶甜啲,但又唔會話勁甜(我試過星加坡檔口飲過奶茶,甜到呢,頂唔緊),都唔錯;最後係半份咖吔牛油多士,可惜話多士賣晒,轉咗白麵包,味道當然差好多,仲係凍嘅,下次要再來食多士,「阿坤」多士
雞肉飯 - 即係海南雞飯,有湯、飲品、海南雞、油飯、油菜、多士,才六十幾元,「美心」、「翠華」齋油飯、海南雞、湯,都賣成七八十啦!呢度仲有埋飲品同多士。海南雞無骨,好瘦,無肥膏,大件又多件,味道唔錯,滑就唔係話好滑,但唔會鞋;3隻味嘅醬汁 - 豉油(比較杰)、甜酸醬、姜茸,點甜酸醬同姜茸已經好好味;湯都夠味;油菜係生菜,仲有少少肉粹佐住,唔錯;油飯味道亦都唔錯;飲品我揀咗馬拉奶茶加煉奶(又或者可以揀馬拉奶茶加沙糖/港式奶茶,或者咖啡、鴛鴦,選擇好多),較港式奶茶甜啲,但又唔會話勁甜(我試過星加坡檔口飲過奶茶,甜到呢,頂唔緊),都唔錯;最後係半份咖吔牛油多士,可惜話多士賣晒,轉咗白麵包,味道當然差好多,仲係凍嘅,下次要再來食多士,「阿坤」多士真係好好味!
叻沙 - 一隻雞蛋開兩邊、豆卜、魚片、兩隻蝦、米線,湯底味道真係唔錯,(好食過「土司工房」,無論多士定主餐都係),魚片、蝦都彈牙,碟頭唔算大,普通;加半份多士;男友揀咗飲品為鴛鴦,又幾好飲,好香!不過我夜晚唔敢飲咖啡,會瞓唔著,所以試咗啖就算!個餐五十幾,抵食!
晚餐來講,呢個價錢真係好抵食!尤其是雞肉飯!位置可能夠入,所以人流少,而且梳化位又舒服,又不會逼。會再來!