2011-05-27 4 瀏覽
尋晚終於試左呢間魔麵,首先,我想同下面位留言者講茶同水呢個問題,先入為主唔代表果樣野正確,正如我之前係香港去所有地方食日本野都係比綠茶,呢間比杯凍水,我都有感到奇怪,但係我會問點解,個侍應講左兩間係Central嘅拉麵店名稱,問我食過未,他解釋因為客人食完一碗熱嘞嘞嘅麵,飲杯凍水係感覺好好架,然後我朋友就諗佢去日本次次食拉麵都係比水嘅,所以人地咁做係有原因!!我想嚟試嘅原因係我係openrice見到佢地講到個辣湯咁好食,我好喜歡飲湯,又鍾意食辣,所以一睇到就好想試下!!尋晚大約七點黎到,得小貓三四隻,可能好多人都未收工,我地有卡位坐,幾舒適!一看菜單,簡單到不得了,$69一個麵,有小小配菜,一塊叉燒一舊唔知咩肉!味度好食嘅!!!我order左個辣魔,而我朋友就要醬油,令外要左一個忌廉薯餅!!$18,得好好好好好細件,比多件就差唔多啦,味道係真係唔錯嘅!個拉麵一拉到,我即時飲淡湯先,個辣味真係幾好,又夠辣又香,侍應話他們所有湯個base都係用豬骨湯,我真係相信他們用150kg豬骨去au呢個湯底,因為真係好膠好香豬骨味!!然後試拉麵啦,第一口感覺好熱,比個湯熱好多,所以我即時覺得個湯唔夠熱

我想嚟試嘅原因係我係openrice見到佢地講到個辣湯咁好食,我好喜歡飲湯,又鍾意食辣,所以一睇到就好想試下!!尋晚大約七點黎到,得小貓三四隻,可能好多人都未收工,我地有卡位坐,幾舒適!一看菜單,簡單到不得了,$69一個麵,有小小配菜,一塊叉燒一舊唔知咩肉!味度好食嘅!!!我order左個辣魔,而我朋友就要醬油,令外要左一個忌廉薯餅!!$18,得好好好好好細件,比多件就差唔多啦,味道係真係唔錯嘅!個拉麵一拉到,我即時飲淡湯先,個辣味真係幾好,又夠辣又香,侍應話他們所有湯個base都係用豬骨湯,我真係相信他們用150kg豬骨去au呢個湯底,因為真係好膠好香豬骨味!!然後試拉麵啦,第一口感覺好熱,比個湯熱好多,所以我即時覺得個湯唔夠熱,個麵都ok,服務員細心問我們想要soft啲定係硬啲,我挑選了normal,唔錯丫!!

總括嚟講,味道覺樣都唔錯,我希望份量能夠多小小,湯能夠熱啲~~
2011-05-26