2017-07-13
一班朋友仔圍埋一齊食飯最重要可以傾下計。我見其中一個係潮洲人,我就搵一間潮州酒家比他們品嘗。我見大部份評語好評居多。酒樓位於旺角新世紀廣場內,交通方便,下面又有個大shopping mall.秘制生醃螄蚶$98,原來螄蚶係潮洲菜有名氣,用個尖咀蚶就好易整到粒紛紅色肉,它是生的但真的好甜品,我之前去泰國見過但因衛生環境嘅關係,我真不恐進食,現在好有食禁果感覺,欲罷不能。另一小食魚涼伴魚皮($98),非常爽口,再配合酸酸辣辣的汁真係一流呀!我不會食平時蒸魚魚皮,但涼伴口感真的有小小似豬皮,完全同魚質感無關。食潮州野點可以少得滷水鵝片($188),個鵝片入味,不帶少許油花,滷水鵝大大片好有口感,個滷水汁帶小許香料有陳年滷水汁味道。到我最期待的主角出場凍花蟹(24両$1200)雖然現在不是食蟹時節但非常包滿。蟹肉一絲絲,凍食帶出蟹鮮味,記住要點他們提供的陳醋非常合襯。不過蟹肉有些貴,我只分到一嚿仔,真係小食多滋味,我們叫了支白酒開心分享分外開心🤗豪華大栟盤($840),分別有鵝片、海蜇、蝦棗(圓形),蟹棗(長形),我覺得蝦棗同蟹棗好出色,尤其蟹棗全粒都是蟹肉釀成,味道濃郁。有好多人怕蟹要拆肉不
豪華大栟盤($840),分別有鵝片、海蜇、蝦棗(圓形),蟹棗(長形),我覺得蝦棗同蟹棗好出色,尤其蟹棗全粒都是蟹肉釀成,味道濃郁。有好多人怕蟹要拆肉不食但一定愛上這粒小丸子。
胡椒鹹菜豬肚湯($60/位),出來做時常懷念住家湯水,我對湯水喜愛不能講少。大量胡椒味道加入湯水再加上減菜及豬肚做湯料不野少。我連渣都食埋。
鴛鴦水晶包($96),飲後點可以無甜品,水晶皮分別包住紅豆或奶黃口味。紅豆蓉不太甜,剛剛好。奶黃做餡料被朋友一掃而空,一定不錯。
我們以公夫茶做完結,正呀!