2019-11-14 550 瀏覽
今日lunch hour 諗住行遠少少, 探索一下橫街小巷入面的美食! 行到「榮式燒雞扒」附近, 未仔細睇入面的情況, 已經聞到一陣好香的味道🤤, 而我沿住味道方面前進就黎到啦! 餐廳入面客似雲來, 幾乎枱枱爆滿。好彩我去到既時候, 岩岩好有人走, 所以可以即刻入座!榮式雞扒撈丁 ($50) 配熱奶茶我點左一份榮式雞扒撈丁, 先加左麻油入去, 再所有椰菜, 炸菜同埋公仔麵撈埋一齊。我中意食撈丁, 因為上枱時, 麵的溫度仍暖, 易入口。如果有熱湯, 就太熱了, 要吹凍先食到… 雞扒幾大塊, 雖然睇落較為薄身, 但勝在燒得好香, 而且將雞的油份逼左出黎, 令雞扒好嫩滑好多汁, 同埋令雞的香味出哂黎。另外, 雞扒完全唔鞋口唔韌, 加埋佢的黑椒香味入哂肉, 多左一種惹味的感覺, 真係想食完再食! 總括黎講, 佢既調味同鎖汁技術真係做得好好, 所以先至可以用燒雞扒黎做生招牌。另一樣必須提出既係佢地員工的態度好好, 我坐低左大半個鐘, 都不斷聽到店員講「唔該哂」,「多謝哂」等等, 係發自內心的禮貌, 令我覺得好舒服。我準備離開時, 佢地都不忘提醒我要拎齊野, 好貼心好溫暖!

榮式雞扒撈丁 ($50) 配熱奶茶
榮式雞扒撈丁