2019-12-25
今日佳節,特意入深井同愛人食佢至愛的燒鵝,為食得正宗,揀咗陳記老店,地方大,又易搵又就腳~店員熱情招待,茶水小食奉上,睇咗一陣,叫咗湯羹小菜同埋半隻燒鵝,最先到當然係燒鵝~半隻已經好大碟,皮脆肉嫩且多汁,點埋個酸梅醬就Perfect,可以解膩提鮮,幸福感爆燈跟住上湯羹,我哋叫咗竹笙海皇羹,白裏透紅的,外貌吸引,用料豐富,蝦肉爽口鮮甜,落埋胡椒粉鮮味更出~當然,要有魚有肉同埋有菜啦~菜方面,叫咗一個當造嘅上湯粉絲浸西洋菜,西洋菜夠嫰口又爽滑,而且仲有超多配菜烹調,有草菇丶葱菜丶紅椒、粉絲同蔥蒜。而魚就叫了我的至愛,椒鹽九肚魚,一整條炸,吃得過癮,而且炸醬薄,不多粉,吃到酥脆,也吃到九肚魚的嫩滑~肉就係叫咗愛人的至愛香波咕嚕肉,好大碟~甜酸度適中,咕嚕肉係無骨的,啖啖肉,下飯良伴。咁多野食,梗要叫白飯,而且仲有瀨粉丶米粉提供~是晚良人十分滿意~不過提下大家,份量偏多,食得晒,先好叫,不要浪費哦