2018-12-30 64 瀏覽
今次黎到葵涌,因為要探個好耐冇見嘅朋友關係搭到黎石蔭一齊食間佢介紹嘅茶記,仲話係佢嘅飯堂喎,一於試試間餐廳有咩吸引之處!入到去就俾佢嘅裝修吸引左喇!牆邊掛住左好多帶有現代感嘅舊式餐牌,配埋啲舊式嘅枱枱櫈櫈,唔講咁多食左野先!我同朋友兩個人太肚餓所以叫左三碟餸,每人都會跟一大碗白飯同湯,夠哂飽!個湯好清甜,有驚喜,唔似一般茶餐廳咁重味精。我地叫左燒薯牛粒,食物一到我同友人都雙眼發亮!薯仔粒食得出加過啲糖黎燒黎吊味,牛粒出奇地稔而且好入味,真係食到停唔到口!另外叫左茶記必食嘅椒鹽豆腐,佢嘅椒鹽蒜粒都好多,我諗3-4個人食都食唔哂,好彩我地2個係大胃王!最後就係蓮藕餅,外表睇落已好吸引因爲2邊都煎到燶燶地,一食落口十分有驚喜原來入面勁juicy,佢係蓮藕打入啲肉度整成餅煎,食落好似漢堡扒但因為溝左蓮藕又冇咁滯但又會有豬肉既鹹香,呢碟絕對值得推薦,而且有8大塊每塊都有成隻手掌咁大,好抵食!!望到隔離枱食緊羊腩煲,真係好有舊時茶記嘅風味,有機會再黎到的話我想試埋佢呀!最念念不忘一定係佢個蓮藕餅😋