2023-04-16
最近約舊同事傾開以前成日食既雞飯,本身好耐個間尖沙咀舊址已經冇咗,今日專登去灣仔呢間回味下當年返工食午飯既感覺。我哋一人一個套餐,兩個套餐入邊嘅小食唔同,share一齊食裹面嘅小食,小食有雞腎、豬耳、腩片等,都係滷水既,有d打冷feel, 都幾好味,份量都吾算少。兩個個套餐都可以一次過食晒華香雞同茶香雞,不過一人豪華套餐嘅雞有雞髀,靚過特色四寶套餐,再配黃薑飯,回憶返晒黎。兩款雞既肉依然嫩滑鮮味,十足雞味。招牌華香雞依然係白滷水果浸香味,唔點薑蓉都已經好好味。我個人比較鍾意茶香雞果浸烏龍茶既香味,加上滷水汁焗出嚟既雞味的確係比較好味d,同行朋友就話難分高低喎。黃薑飯都係充滿黃薑味,撈薑蔥蓉用嚟配雞認真好味。另外點咗滷水蛋同醉蛋試吓,滷水蛋同樣夠味,醉蛋好香紹興酒味,糖心蛋食落好香。今次嘅回味都好開心,希望下次可以約多d舊戰友再食過華香雞。
今次嘅回味都好開心,希望下次可以約多d舊戰友再食過華香雞。