2022-11-30 78 瀏覽
西餐就食得多,但係法國菜就真係唔多。今次介紹依間位於西營盤嘅《Bistro Breton La Creperie》就係主打法國西北部Brittany菜式嘅小餐館。餐廳由法藉廚師Dimitri主理,而餐廳設計就用左藍色嘅波浪形設計,令人好似置身於海洋一樣。Brittany就出名有長長嘅海岸線,當然要食番個海鮮頭盤。La Boudeuse $638包含6隻法國生蠔、6隻虎蝦、6隻蜆同埋6隻翡翠螺。生蠔就用左來自法國Brittany 嘅Cancale Oyster No.2 ,水源好適合生蠔生長,所以每一隻都肥美又大隻。新鮮又重海水味。另外虎蝦都好大隻,每一隻鮮甜又彈牙。翡翠螺同樣好出色,每一隻飽滿又肥美,食落爽口鮮甜。Iberico Pork $258依款係伊比利亞黑毛豬,脂肪分布均勻,油香味重,加上芥茉醬做調味。豬肉外層煎到香脆,內層肉質軟腍鮮嫩。好特別係另外上左一盤Lentils小扁豆蓉,加左蕃茄醬去煮,同豬肉一齊食可以去除油膩感。甜品就叫左Lava Cake $98, 感覺新鮮焗製,送到上嚟嘅時候仲係熱辣辣,切開就會見到裏便係朱古力流心。另外仲配上雲呢拿雪糕,一冷一熱食落好有層次。食

La Boudeuse $638

Iberico Pork $258

食得西餐點少得佢哋啲酒,叫白酒就最啱同海鮮一齊食。店員就推介Chardonnay Pays D’Oc Jean Loron 2019 $68 (Glass),飲落都幾易入口,好滿足嘅一餐呀。

✨人均500左右