2010-06-08 27 瀏覽
星期六熱熱地,原本打算食壽司,但經過此店突然又想食拉麵,於是轉軚,其實之前已試過呢間店,都覺得幾好食的,最鍾意佢有得揀麵,有幼麵、粗麵同芝麻麵,仲可以揀埋味濃定味淡、油量同配菜 (可以一次要2或3份溏心蛋)。我哋兩個人叫左2碗麵同2個小食,友人揀「豚肉軟骨幼麵」,而我就揀左「吉列豬扒粗麵」,2個小食 - 「燒鯖魚」、「七味豬頸肉」。我都有試豚肉軟骨,好入味,D軟骨都好淋好容易入口,配埋D湯真是一流,至於幼麵,朋友話都幾爽口幾好啦, 但我覺得粗麵較為有口感,而吉列豬扒就比我想像中好,外層炸得鬆脆,但仍保留不少肉汁,點埋個豬扒汁 (有少許梅子酸味) 仲好味,好過配沙律醬;不過我哋最鍾意的是豬骨湯底,很鮮味同飲得出豬骨的味道,飲完都唔覺得口渴。本人一向都不好豬頸肉,所以冇吃,但朋友話幾好食,幾爽口,至於燒鯖魚外表一般,但就好香口,醬汁好開胃,即得推介。食物方面就很滿意,但店內以黑紅色為主,環境較暗,枱面較細,差點兒放不下所有食物,舒服程度一般。

豚肉軟骨麵
吉列豬扒麵 之 麵 + 2份溏心蛋