2018-07-08 7904 瀏覽
喺上主菜之前有前菜同埋老火湯飲 老火湯煮得好夠火候 兩個人飲嘅話我可以到六碗 而且佢會附送埋湯渣畀你 畀你知道裏面究竟有啲咩材料 至於前菜係帶有少少麻油同辣味嘅蔬菜 芝麻鹽焗雞半隻 HKD78。娘親對呢隻雞好有好感 因為佢從來都未見過芝麻雞係黐曬啲芝麻喺表面 食個煎堆咁😂😂。鹽焗雞我全家人都好鍾意食 今次有埋芝麻喺皮 除咗鹽焗雞嗰陣突出嘅雞油香之外 仲多咗浸芝麻味 香氣四溢🐥🐤 別有一番風味。雞係需要熟食嘅 而雞嘅成熟度正正係 雞肉完全熟透但會見到骨仍然帶有鮮血紅色 可以睇得出火候掌握得啱啱好 所以食喺一上來雞肉仍然鮮嫩 唯獨係如果蒜骨嘅時候會有少少血腥味(我諗呢一輩冇人會食雞骨啩。但係單單淨係講雞肉真係處理得好好。鹽鹹味道嘅醬汁一直都係鹽焗雞不可缺少嘅調味料 簡直係天作之合豉油帶子蒸豆腐 HKD98。健康人生由我做起 有菜有帶子 有蛋白質有膳食纖維 均衡飲食冇難度。 最好食嘅方法當然係搵隻羹 原舊豆腐品嚐 超級好食 但係豆腐真係好易散😂😂。 加上埋蒸魚豉油 個味道真係不得了 中國菜冇得彈。 有時我覺得啲老一輩嘅人冇講錯 無論而家嘅中國係點樣 中國菜真係好重要嘅文化嚟。唔一定來自中國
芝麻鹽焗雞半隻 HKD78
。但係單單淨係講雞肉真係處理得好好
豉油帶子蒸豆腐 HKD98
。 加上埋蒸魚豉油 個味道真係不得了 中國菜冇得彈
。唔一定來自中國就係差嘅嘢 冇必要下下都將政治放上枱
。就好似呢道菜咁 帶子同豆腐關係緊密相依 同對方不離不棄 睇落去純粹係一道餸 人哋明明就係好考技巧嘅功夫菜!
。作為配角嘅可愛小菜心保留食物原始風味,在平凡蔬食中玩出多出乎意料的花樣