餐廳: 漁樂 (欣田商場)
資訊:

2022-06-11 538 瀏覽
平時好少食泰式嘢,咁岩今日朋友黎我唔想煮,佢哋就喺附近揀咗呢間店嚟食,店內裝橫幾靚,就係迫咗啲,不過食物質素基本上算唔錯。泰式香茅椰汁雞湯(大) $80成個雞湯連加熱爐一齊上,用膳嘅時候火爐都係加緊熱嘅狀態,湯幾時飲都係熱辣辣,值得一讚。因為我哋唔食得辣所以冇嗌冬陰公,原本以為呢個雞湯冇辣椒仔標示係唔辣,點知都係有啲辣🤔不過尚算飲到。除咗啦其實整體味道唔差,酸辣口感其實幾開胃,湯嘅肉味香濃,份量都算十足,都有五至六碗嘅份量。馬拉盞肥牛炒通菜套餐 $65套餐附送白飯同例湯,不過主要都係食佢個炒通菜,牛肉軟淋,通菜咬落都幾爽,微辣口感食得好過癮,配白飯真係一流。肉量俾得都算多,而且嘅嘢未,唯一唔好嘅就係成個菜感覺偏油膩,諗住keep fit嘅朋友仔要考慮下食唔食。泰正金不換炒金邊粉 $64金邊粉會有沙糖、花生碎同辣粉放係三隻角,食客可以根據自己口味撈嚟食,金邊粉本身酸酸地,配搭砂糖食會變成酸酸甜甜,感覺幾特別,不過個人就最鍾意配搭花生碎食😋因為本身鍾意食堅果類食物,而且花生有助增加口感。泰王蟹籽炒飯 $68個炒飯本身其實冇咩問題,分量足而且味道都好,鹹度適中,炒飯乾身粒粒分明。唯獨係佢上面

泰式香茅椰汁雞湯(大) $80

馬拉盞肥牛炒通菜套餐 $65

泰正金不換炒金邊粉 $64

泰王蟹籽炒飯 $68
個炒飯本身其實冇咩問題,分量足而且味道都好,鹹度適中,炒飯乾身粒粒分明。唯獨係佢上面附送嘅蝦餅,完全拉低曬個評分。蝦餅本生咬落已經唔脆,而且偏韌,仲要成塊都冇味🥲老實講唔放呢塊嘢上去仲好。

今餐最出色嘅係個雞湯同炒通菜,如果有機會再食我應該會再考慮叫兩樣。
2022-04-24
10 分鐘 (堂食)