2014-07-13 2318 瀏覽
終於可以試到南小館啦~ 每次去希慎都見到好多人排隊等, 好crazy!難得呢日星期五又時間尚早(黃昏6點), 決定同亨利早點來晚飯吧!好開心完全不用等位, 仲可以坐到窗邊二人枱, 正!不過就預早講明要個半鐘後交枱, ok!環境好warm好舒服, 唔錯!不過枱同枱之間實在太近, 我不太喜歡~之後我地叫左有1) 南小館四小併 (選左馬蘭豆腐, 涼伴木耳, 糖醋排骨, 口水川雞)我覺得最好味係口水川雞, 辣辣地, 個醬汁好少食到!而糖醋排骨都唔錯, 好淋身, D醬啱啱好, 好味!馬蘭豆腐幾得意, 不過份量太少~涼伴木耳沒有特別, 只係我本身鍾意食, 所以order~(2) 無錫小籠包 皮薄得黎唔易穿! 小籠包裡的湯汁好熱, 肉亦好juicy, 必食!(3) 招牌生煎包失望! 個包竟然唔熱! 最初仲以為用個煎pan仔裝起會熱辣辣的, 點知食入口係暖......見佢叫"招牌"生煎包以為好好食, 點知俾佢呃左!(4) 排骨擔擔麵不過不失! 沒有太大的驚喜! 但排骨都幾新鮮; 而個擔擔醬少少辣, 幾特別~ (5) 南小館甜甜併呢個可以自選不同的布丁或奶凍, 以及糕點~我地揀左茉莉花茶凍, 南瓜糕和紅
好開心完全不用等位, 仲可以坐到窗邊二人枱, 正!
不過就預早講明要個半鐘後交枱, ok!

環境好warm好舒服, 唔錯!
不過枱同枱之間實在太近, 我不太喜歡~
之後我地叫左有:
(1) 南小館四小併 (選左馬蘭豆腐, 涼伴木耳, 糖醋排骨, 口水川雞)

我覺得最好味係口水川雞, 辣辣地, 個醬汁好少食到!
而糖醋排骨都唔錯, 好淋身, D醬啱啱好, 好味!
馬蘭豆腐幾得意, 不過份量太少~
涼伴木耳沒有特別, 只係我本身鍾意食, 所以order~
(2) 無錫小籠包

(3) 招牌生煎包

見佢叫"招牌"生煎包以為好好食, 點知俾佢呃左!
(4) 排骨擔擔麵

(5) 南小館甜甜併

呢個可以自選不同的布丁或奶凍, 以及糕點~
我地揀左茉莉花茶凍, 南瓜糕和紅棗糕!
大家都覺得茉莉花茶凍好香好得意~ 不過如果滑身D應該會仲好味!
至於另外兩款糕點(一口size)都ok, 個皮唔太厚, 食左都唔會好滯!
總括而言,
服務很好, 不斷自動斟茶(蕎麥茶好香好好飲)!
上菜時間亦好快, 食物都算平靚正!
怪不得坐左約半個鐘已全店滿座!
不過枱實在太近, 所以隔離枱傾計的話題都聽得一清二楚...

2014-07-11