2011-07-21
今日其實原本諗住去Oliva食晚餐既,不過見到今日牛涮鍋好難得唔洗排隊,所以就即刻跑過去啦,係我地之後既人就要排隊,好彩姐入到去,好快就叫左個套餐,最便宜個個(牛肉&豚肉 - 成人$108),湯底就係昆布湯&和牛清湯,order左就行出去拎其他配料lu鮮栗米 - 切得夠細,唔會有一絲絲"蘇" ,夠爽娃娃菜 - 佢今次冇乜點切,只係整開一片片,好難夾、放落鍋&食(太大片- -) ,但係個色都唔錯,唔會太黃&綠,岩岩好,食落去都係同出面個d差唔多,冇乜分別唐生菜 - 好彩佢唔係好多片姐,大多數都係bb菜好得意呀,全部比我夾晒個樣都幾翠綠&夠爽9黃 - 切既長度岩岩好,放落鍋會令到個湯底更加香所以一定要加呀稻庭烏冬 - e個佢地係用d細碗黎盛住,唔會用個大盤比你夾,我諗係因為驚d人夾到爛晒,同瑪稻庭烏冬比起普通烏冬貴好多,一包有三個烏冬,都要成四大幾蚊,所以黎到牛涮鍋緊係要食啦,食個陣,真係要好似日本人咁,啜入口,個烏冬真係好滑,要試呀蒟蒻 - e個我覺得一般,食落去又冇乜味,只係有少少怪味,可能係因為我冇食過既關係啦.....個樣又樣衰xd,嘻嘻,年糕 - 我覺得好味,因為有年糕既味,煮一
入到去,好快就叫左個套餐,最便宜個個(牛肉&豚肉 - 成人$108),湯底就係昆布湯&和牛清湯,order左就行出去拎其他配料lu 鮮栗米 - 切得夠細,唔會有一絲絲"蘇" ,夠爽
9黃 - 切既長度岩岩好,放落鍋會令到個湯底更加香所以一定要加呀 稻庭烏冬 - e個佢地係用d細碗黎盛住,唔會用個大盤比你夾,我諗係因為驚d人夾到爛晒,同瑪稻庭烏冬比起普通烏冬貴好多,一包有三個烏冬,都要成四大幾蚊,所以黎到牛涮鍋緊係要食啦,食個陣,真係要好似日本人咁,啜入口,個烏冬真係好滑,要試呀
年糕 - 我覺得好味,因為有年糕既味,煮一陣就食得,好彈牙^^唔會太淋,係咪我煮得太好呢^^?最衰佢唔係日本年糕啦,我想試下呀
滑豆腐 - e個又係好滑,同烏冬一樣,好彩佢煮既時候唔會散姐,如果就唔食得lu,讚,要試呀!!!
和牛炒飯 - 雖然佢整得d牛好似免治咁,但係佢好有和牛味呀,夠香,好味,我食左兩碗,都唔會太飽,可以食其他野
銀芽 - 佢用個大碗黎裝住,裡面仲有d冰塊,所以我夾佢個陣,都feel到佢既凍....,同出面個d差唔多,冇咩特別
芝士腸 - 冇咩特別
金茹 - 唔會黏瑪一團讚,食落去,佢仲吸收左d肉汁,好好味,仲冇黏牙tim
京蔥 - 我拎左好多,因為放左落鍋後,佢都會吸收d肉汁,煮多一陣,仲好淋tim,我鍾意 冷麵 - 估唔到佢放左係出面,都可以咁凍喎,但我又覺得抹茶冷麵同普通冷麵冇乜分別,但佢既份量都少少地,不錯,我鍾意將醬油再加好多蔥,拌落去冷麵,一齊食,好好味架
笑話 : 我見到有一枱,某某人既老公係出面拎左一碗冷麵,之後番去坐位,諗住就咁食啦,其實冇乜野既,但係佢老婆就話啦,喂,你做咩生食呀,想肚痛咩? 之後個老婆就將個冷麵放左入鍋係到煮....= =我真係肚痛啦.....係笑到肚痛.....有乜可能咁架,雖然佢可以熱食,但係話明係冷麵就應該係凍食啦,哈哈哈哈哈............................ 我比較鍾意食牛,佢比豚肉快熟d^^,仲唔會好似出面咁老身,無論我煮幾久,佢都係好滑,冇乜肥肉,個樣又靚喎,價錢都合理,正
豚肉都好味架,不過需時,我緊係食d快熟既野啦,可以食多d呀瑪 服務都好好架,周不時問我地洗唔洗加湯呀?洗唔洗再叫牛肉豚肉?.......佢地又唔會自己同其他員工係到傾計,做事認真,d野食差唔多冇晒,佢地又會好快就拎d新出黎...我地個火爐有d問題,佢地都好有耐心幫我地搞掂番^^
總數....三人叫左最便宜個個餐90分鐘(牛肉&豚肉),成人$108,再加一服務,就係$356.4,好飽.......