2008-11-04
為auntie慶祝生日, 一早訂左6人'木台'及一只鹽焗雞.星期日早上10:30由荔景出發; 經地鐵東涌站再轉11大嶼山巴士到了大澳, 由於修過路; 巴士又比較新淨, 車程比年前快左好多!條路也沒有以前咁'櫈', 舒服好多!沿碼頭直去轉左行入去, 好大風, 又看看橋下塊'濕地', 有疑似白鷺的鳥類在棲息; 天上又有一只鷹在飛...好靚好舒服的環境...我們行下又停下咁...行左大約20-25分鐘, 終於到了.之前我在openrice做哂功課, 6人點了:-鹽焗雞: 只雞size不小, 但完全唔肥, 不會過咸, 好好味, 最後只吃剩得個頭&尾. 雞頸都食鬼埋.-粟米魚肚羹: 一窩7-8碗左右, 好足料, 除了粟米及粒粒魚肚, 仲有瘦肉, 青豆及金菇等. 好好味, 係食唔到有咪精既!-生炒骨: 排骨好脆口, 又不會好多肥豬肉. 個汁味道好適中, 好醒胃, 真係冇介紹錯!-荔芋卷併腐皮卷: Uncle大讚荔芋卷好香好好食. 腐皮卷內是芽菜及東菰絲等, 同平時在齋鋪買的完全唔同味.-北菰扒豆腐: 豆腐好滑好好味. 北菰就一般質數, 主要是不夠香.-蒜蓉白菜: 一般, 其實本來想叫蝦醬炒XX
之前我在openrice做哂功課, 6人點了:
-蒜蓉白菜: 一般, 其實本來想叫蝦醬炒XX, 不過auntie想食白菜, 當然是聽她的啦!
埋單 $505, 超值.
食完又慢慢沿另一條路行番出去, 真是不錯的假日活動呢!
題外話: 隔離大'木台'有薑蔥炒蟹, 椒鹽瀨尿蝦...etc好多menu入面沒有的菜式, 好正咁番! 細問之下原來是客人帶材料給廚房煮的.