2021-07-08 1352 瀏覽
今日帶女朋友去旺角 堅石燒,  除了 shopping,  便是吃晚餐.堅石燒在地庫, 自成一格.  入到餐廳,  見每一張枱都用帳幕隔住, 防疫重加點私隱. 我們看餐牌 點了餐,  加$18 包自助吧飲品及食物.   好扺呀!我們先取飲品.  汽水, 檸檬茶, 咖啡.........任飲 !  在雪櫃, 有沙律 獨立用玻璃瓶載, 清潔衛生, 任食!  再取醬汁, 自家制燒肉汁, 胡麻沙拉汁,  湯, 白飯, 意大利粉,  任添,  任食 !  先食沙律, 有車厘茄, 粟米, 菜好新鮮, 加些胡麻醬, 醒胃!飲碗牛肉湯, 好味.小食先送到:  焗釀大蘑菇, 芝士味香, 蘑菇厚肉, 好味.岩鹽和黑胡椒 設置在柉檯上.   方便自己調味.店員送上已燒熱的大理石板, 及 日本 A4 和牛肉眼蓋,  一碟.A4 和牛肉眼蓋,  色澤鮮明, 油花分佈均勻, 每片都切割得厚身,備有五金夾夾肉,  及牛油, 怕弄髒衣服, 大家先穿上紙圍裙,  牛肉份量足夠, 香味突出,自行燒至理想的熟度, 自己控制,  脆脆蒜片添香氣.  熱石板超熱, 熱力十足.  燒肉的香氣不停地散發, 大家立即食 ! 另一款小
飲碗牛肉湯, 好味.
岩鹽和黑胡椒 設置在柉檯上.   方便自己調味.
備有五金夾夾肉,  及牛油,
怕弄髒衣服, 大家先穿上紙圍裙,
牛肉份量足夠, 香味突出,
另一款小食也送到:  煎泡菜餃子, 韓國風味, 不錯.
韓式厚切鰻魚飯,   用石鍋盛載, 上檯熱騰騰, 大大碗, 芝麻鋪面更香.
鰻魚肉厚, 魚皮香脆, 魚質軟滑煙韌彈牙, 醬汁香濃,  配上色彩繽紛的蔬菜,  粟米,
泡菜,  芽菜, 白菜, 和飯粒 撈起, 超好食.
晚餐結束前, 來個爆谷及麻辣雪糕, 好正啊 !
今晚吃得飽飽, 石燒牛肉質素高, 吃得開心,  值得回味.
  • 日本 A4 和牛肉眼蓋
  • 韓式厚切鰻魚飯