2010-10-19 15 瀏覽
嚟到沙田foodcourt,好似間間都好熱氣咁,又唔想食漢堡包又唔想食sushi,諗住食餐正經飯,睇佢價錢都唔算太貴,所以選擇咗呢間。不過以後都唔會食佢lu佢當日推介嘅蜆肉帶子烏冬:個汁唔記得咗係咩汁,淨係記得好咸!係激咸!連個烏冬麵本身都係激咸!可想而知咸得有幾厲害。蜆肉,細粒到好似海味舖啲旺才咁。帶子,有1粒。味道,咪又係咸囉!滑蛋豬扒飯:咁common嘅嘢,都冇期待佢啲乜嘢架啦。點知食嘅時候,又真係比到驚起我。個粉皮已經比個茨汁(唔係滑蛋,唔好誤會)浸淋咗,算!我要求唔高。睇落塊豬扒好厚,咬落去個粉皮厚過塊豬扒(其實塊豬只得0.5mm)。仲要塊豬唔係豬扒,而係所謂嘅再造肉豬柳,即係人地攞嚟整麵包嗰啲。味道一模樣:咸囉!拆咗塊粉皮,有一匹布咁大。雖然價錢唔係話貴,係沙田呢個地方。不過咁樣有欺騙顧客嘅成份,連呢三十幾蚊我都覺得唔值!奇怪竟然有人覺得佢掂!?!