2019-02-14
講起牛肉麵,好多人都會覺得台灣食係最正宗,最地道,但係口味係咪真係岩我地香港人呢?我覺得唔係!因為台灣牛肉麵湯底始終較清,著重湯底既牛味,而大部分香港人係偏重口味,所以我都係鐘意食濃味一啲既牛肉麵!😚呢間深水埗小店既牛肉麵應該係係香港食過之中位列頭幾位👍🏻店舖裝修好有台灣地道風味 午餐既選擇好多,仲有多款小食可以加錢配搭,而且唔貴,隨餐仲有一杯熱飲贈送🥰 🐄《招牌半筋半肉湯麵》$62首先,佢既湯底好重味,好濃好香,但對我黎講過於油膩😳減肥中既人士唔建議嗌呢個。🍜麵條軟熟程度岩岩好,食落彈牙唔會過林。出面好多台灣麵舖聲稱半筋半肉,但出到黎跟本唔係個回事,只得部分牛肉有筋。但係呢度整碗麵綜合埋大概有7,8舊牛肉,而且每舊都真係食到豐富既筋位,炆得好林好入味,即使湯底味濃但並無掩蓋左牛肉既鮮味,牛味好濃👍🏻👍🏻整體好好味!枱側仲有辣菜舖,好爽脆又夠辣,加到麵入面食更嗆口惹味!《綜合甜不辣》+ $16個人比較喜歡魚條,因為口感帶點煙韌,彈牙!魚餅都唔錯,點埋醬汁就更好味!👍🏻《檸檬紅茶》不過不失,味道似預先包裝好既紙包飲品。 每個人口味唔同,有d人可能會鐘意較清既湯底,著重湯既牛味
店舖裝修好有台灣地道風味
🐄《招牌半筋半肉湯麵》$62
枱側仲有辣菜舖,好爽脆又夠辣,加到麵入面食更嗆口惹味!
《綜合甜不辣》+ $16
《檸檬紅茶》
不過不失,味道似預先包裝好既紙包飲品。
每個人口味唔同,有d人可能會鐘意較清既湯底,著重湯既牛味,而我就鐘意食香料重味既牛肉麵😚😚呢間既牛肉真係煮得好唔錯,口味都好岩我💕下次再黎試肉燥便當🙂