2011-05-18
是日相約友人一行6人食團年飯, 選了萬發食館. 主要是看到那個芝士琵琶豆腐, 本人星期三打去訂台, 但已說只有19:00那個時間. 想約遲點便要等位. 早知早幾日打去啦. 新年的檔期真的很爆呢. 所以就訂了19:00. 我們是和其他人share 一張大台. 傾計和夾菜比較麻煩.我遲來了, 朋友先到, 先喝一口啤酒, 只是$16/支.點了芝士琵琶豆腐, 酥炸桶蠔, 炒蟶子, 腐皮卷, 豉油王大蝦, 5個白飯.先來芝士琵琶豆腐, 芝士味道較淡. 琵琶豆腐雖然炸了, 但都不太香脆, 外面較硬, 入面都不太軟淋. 汁淡所以撈起飯上來都夠舜息.炒蟶子普通, 都算大隻腐皮卷好味! 即炸, 外層夠鬆!酥炸桶蠔, 這個是叫錯的, 原本想食焗桶蠔. 但酥炸的都不錯, 食落都太油, 而且炸得鬆脆, 不是硬骨骨的那種, 桶蠔大大隻.豉油王大蝦都夠大隻, 甜豉油夠味我們食到約8:30, 我支汽水都未飲完已經有位人兄好快手執台, 我都知今日會阻到他們做生意. 但都不用那麼趕吧, 還有點黑口黑面. 我們都不想坐太耐, 而且這裡又不是好坐. 所以都是走了.埋單位位$80, 還可以吧.
我遲來了, 朋友先到, 先喝一口啤酒, 只是$16/支.
炒蟶子普通, 都算大隻
腐皮卷好味! 即炸, 外層夠鬆!
豉油王大蝦都夠大隻, 甜豉油夠味
埋單位位$80, 還可以吧.