2024-03-02 274 瀏覽
知道老友鍾意食台灣嘢,特登搵咗一間環境唔錯嘅台灣嘢,順便聚一聚把酒聊天,朋友嚟到都好鍾意,呢度環境唔錯,牆身仲有好多擺設,有啲打卡位俾你打卡,仲有吧枱俾你坐,鍾意飲酒嘅飲就啱晒🤭,餐廳仲播住台灣嘅懷舊金曲好有格調,令到店內環境好有氣氛,仲有$188就可以90分鐘內任飲台灣清酒或者high Ball,我哋唔飲酒所以就嗌酒,點咗紅油麻醬乾麵、櫻花蝦滷肉飯、台南薑汁蕃茄、麻辣鳳爪、臭豆腐、番薯條、醬燒牛仔骨、原味芝士肉鬆蛋餅、牛腱紅油麻醬乾麵:碗麵賣相唔錯,食落去就比較辣,好有麻辣嘅風味,唔油膩食落麵質爽口櫻花蝦滷肉飯:呢個打卡好靚,碗飯怖滿櫻花蝦,中間就有隻流心蛋撈埋滷肉飯落去一齊食非常好食👍🏻台南薑汁蕃茄:蕃茄亦都好新鮮,加咗醬汁另有一番風味麻辣鳳爪:呢個鳳爪去晒骨食落去係冇骨嘅,不過就比較辣,食落幾滋味臭豆腐好乾身加埋味菜一齊食就酸酸地咁既味道,番薯條炸得鬆脆,外面辣入面甜,口味幾過癮原味芝士肉鬆蛋餅賣相亦都好靚,外皮夠晒薄身,冇乜芝士味,但係肉鬆同蛋漿就好足料,蛋味比較重醬燒牛仔骨反而好好食,啖啖肉燒得幾香厚切牛腱:牛腱真係塊塊都厚切,啖啖肉,肉質有腍又入味,配合辣汁好香口,惹味有彈
紅油麻醬乾麵:
櫻花蝦滷肉飯:
台南薑汁蕃茄:
蕃茄亦都好新鮮,加咗醬汁另有一番風味
麻辣鳳爪:
呢個鳳爪去晒骨食落去係冇骨嘅,不過就比較辣,食落幾滋味
醬燒牛仔骨反而好好食,啖啖肉燒得幾香
厚切牛腱:牛腱真係塊塊都厚切,啖啖肉,肉質有腍又入味,配合辣汁好香口,惹味有彈牙非常好食👍🏻

📍地址:台北人 (佐敦)
佐敦文苑街31號文輝樓地舖