2022-06-29
上星期去左屯市食韓國嘢,食客十枱有八枱係後生仔, 即刻覺得自己年輕左😍 當然,吸引到長長等位人龍必有原因。以植物為主的風格,周圍放滿人造花草,好似這幅楓葉牆,夠晒氣勢,打卡一流。新派韓國菜加入好多新元素,最估唔到係出現大量芫茜☘️,作為芫茜控既我表示大愛😍#清爽蕃茜無骨炸雞🐔青BB的芫茜出場,鋪在金黃炸雞上,特別搶眼。下層則是炸薯條🍟。炸雞香脆乾爽,味道調配得剛好,皮脆肉嫩,鋪上芫茜醬增加了清新感,中和了熱氣既感覺,青草香味立即令炸雞變得不再邪惡,縱然擺耐左都無變軟,夠特色又好味。#海鮮煎葱餅🌮加入葱粒就好似變左韓式蔥油餅咁,好香口,又唔會好似泡菜煎餅咁搶去海鮮既鮮味,香口惹味。#蕃茜海鮮蛋包飯🍛必食之選,脹卜卜色彩豐富既蛋包飯,內裡是茄汁炒底牛肉飯,切開時蛋汁傾瀉下來好壯觀。相當考大廚功力的菜式,加埋芫茜點綴☘️,口感更清新,很適合夏日。旁邊伴碟的海鮮也足料,開邊大蝦、青口、八爪魚🐙都好鮮彈,無論色彩同食材都好豐富。#烤雞卡邦尼年糕賣相雖然平平無奇,但味道有驚喜🤩。年糕軟糯煙韌,沾上creamy汁料,口感細滑。年糕的清加上卡邦尼醬的濃,味道配合得剛好,伴炸雞吃口感更好😋#雜莓窩夫牛角包🧇
#清爽蕃茜無骨炸雞🐔
#海鮮煎葱餅🌮
#蕃茜海鮮蛋包飯🍛
#烤雞卡邦尼年糕
#雜莓窩夫牛角包🧇
濃濃的牛油香,面層掃上糖漿,有點像丹麥酥的感覺,咬落帶少許煙韌,配埋香甜忌廉同酸酸甜甜既雜莓🍓,食完好滿足。
#香橙綠茶沙冰🍊,賣相已夠igable, 橙+綠既組合,結論係好fresh. 橙香中和抹茶的澀,茶味又令整杯飲品變得不單調,仲要係沙冰,啖啖透心涼!
#士多啤梨紅桑子梳打🍹紫色是加入蝶豆花沖調💜,顏色優雅,酸酸甜甜的莓子最適合夏天,清涼解渴🥰。