2009-04-27 11 瀏覽
去太極食晚飯前,已即時上open rice睇睇評語,發覺好壞參半。再到香港討論區望下,劣評如潮。心想,大鑊(唔係我話事去,因為有人係熟客)由於一早已訂,並且預訂兩個菜色,分別係片皮鴨及金華火腿,所以不想去還需去。準時晚上19:30一行八人前後腳到達,發覺環境寧靜,只得幾張有客,心中更加諗好食就大把人啦!點解會咁少客?點住點菜:冷盤:鎮江肴肉,鬆化,味道岩岩好。(值得推介)清炒蝦仁:論味道,岩岩好,但只係蝦稍稍細隻左小小(都可以推介)松子桂魚:個汁及味調校非常好,起肉及炸亦及水準(值得推介)賽螃蟹:一般水準,不提也罷。金華火腿:絕對係水準之上,砌功見功夫之外,火腿之好味係我近年所食到火腿中最好,唔食係一個損失(高度推介)(要預訂)片皮鴨:簡直係失敗之作,唔知點形容好,如果你食過泰豐及鹿鳴春既片皮鴨,就真係唔 好 係度食,我驚你會學我咁,想反面!(唔怪得要預訂,因為冇人食)小籠飽:皮簿,多汁,水準幾好,但一定唔係最好,可能我要求高(可以推介)拔絲香蕉:炸得幾好,唔太甜(可以推介)酒釀丸子:呢個真係要睇個人感受,唔飲酒既朋友,會覺得酒味濃,我就真係唔覺係一回事,或者咁講我覺得幾好,
(唔係我話事去,因為有人係熟客)
點住點菜:
冷盤:鎮江肴肉,鬆化,味道岩岩好。(值得推介)
松子桂魚:個汁及味調校非常好,起肉及炸亦及水準(值得推介)
賽螃蟹:一般水準,不提也罷。
拔絲香蕉:炸得幾好,唔太甜(可以推介)
酒釀丸子:呢個真係要睇個人感受,唔飲酒既朋友,會覺得酒味濃,我就真係唔覺係一回事,或者咁講我覺得幾好,特別係桂花多(值得推介)
最後當然多謝阮小姐送上一客榚點,甜味岩岩好。影唔到相,手慢冇得食。(只係奇怪餐牌冇,佢剩係送俾熟客品嘗,點解咁好味既野佢又唔賣,真係唔明!)
總括而言,除左片皮鴨,太極係一個值得推介去食晚飯選擇。

松子桂魚,特別係個味,岩岩好!
金華火腿(切記預訂)
酒釀丸子
2009-04-24
松子桂魚,特別係個味,岩岩好!
金華火腿(切記預訂)
酒釀丸子
  • 金華火腿,小籠飽