2018-10-31 231 瀏覽
而家香港地食飯好多時都愈黎愈食得專,餐廳都係以專注一兩種拿手菜式而出名,但係呢間德美壽司偏偏唔似其他日式餐廳咁一係做壽司一係做拉都,佢係好似日式居酒屋咁包羅萬有,同時又樣樣菜式都好有水準,所以平時食開紅磡店既我今次入到大埔同朋友食飯都係揀左佢😝首先要講一講今次叫左一個精選二人餐,外加左溫泉蛋天婦羅、帆立貝同甜蝦刺身。跟餐上第一道菜係三文魚刺身,今次雖然叫套餐但佢每樣菜都好大份,同單點感覺一樣,唔會偷工減料,呢個三文魚刺身切得相當厚,每人兩大片都過到癮。一系列前菜,枝豆送酒就唔洗講,蜆湯都好足料,入面有起碼三隻蜆,而且都好大隻亦新鮮甜美。和風沙律,開頭以為好細碟,點知係一大盤,上面鋪滿三文魚子同吞拿魚,有個柚子沙律醬,好清新,啲菜都好新鮮冇發黃👍🏻帆立貝刺身,總共5片,好大粒新鮮,creamy口感係我最愛既刺身之一。甜蝦刺身一樣新鮮,雖然價錢唔係好平,但質素有保證,比返中等至大size既甜蝦你,一樣係好creamy.溫泉蛋天婦羅,一睇就知隻蛋剛剛好,之前其他地方食過好厚粉,呢間就冇問題,想試新奇口感既炸物,可以試下呢個。返返去跟餐既什錦天婦羅,每一件都好大件,其實大件食材除左令食客好有充

三文魚刺身

前菜(八爪魚沙律、枝豆、味噌蜆湯)

和風沙律

帆立貝刺身

甜蝦刺身

溫泉蛋天婦羅

什錦天婦羅

返返去跟餐既什錦天婦羅,每一件都好大件,其實大件食材除左令食客好有充實感,重點係唔會令客人食落好厚粉,炸蝦隻蝦好大隻,唔會係得粉醬既感覺👍🏻
鹽燒鯖魚

今餐飯最愛係呢道鯖魚,平時燒鯖魚好怕佢燒到乾爭爭,明明係一款充滿魚油香既魚燒乾左幾浪費,但呢到就處理得好好,魚身厚實,魚肉燒得剛剛好,怕膩可以加上檸檬汁同點上酸汁👍🏻
野菜牛肉鍋
野菜牛肉煲都好多肥牛,日式煲物既蔬菜鮮甜,豆腐都好滑,窩蛋打勻後成為蛋花,令肥牛更加滑。
日式炒飯
日式炒飯,有啲似平時食燒板燒最後會食既炒飯,呢到炒到飯粒分明,仲有好多雞粒係我覺得要讚既地方。
芒果奶凍

芒果奶凍,奶凍本身幾好食,笑哈哈都好得意但我覺得芒果同個奶凍唔太夾。

總結呢間日式餐廳有多款刺身壽司,串燒同日式料理,318蚊套餐入面份量好充足同時唔會有馬虎感覺。服務方面一開始由於太多客人,我地個二人餐根本放唔晒啲野食,但店員都會細心執好擺位,其後較少客人佢地都有加多張枱比我地,態度細心。
三文魚刺身
和風沙律