2024-01-23 32 瀏覽
平時好鐘意食串燒,因為又平又可以食好多款式。最緊要係香口又好味。啱啱係中環有間叫陀地燒既串燒專門店,主打抵食平價多選擇的串燒。入職舖頭俾佢嘅特色牆吸引,因為一大幅牆入邊竟然會有神鳥鳳凰,即係小雞啄米圖呀。同朋友互相望到即刻要心理先。裝修好有童年回憶。之後睇到Memu,就知咩叫抵食啦。因為大部分既串燒都係$8-12,而且多選擇,傳統(牛肉羊肉豬頸肉)肉肉串燒,鵪鶉蛋,雞翼,蒜芯,又有新派的款式有牛油蜜糖烤麻糬,牛胸爽,雞爽肉,燒生蠔真係太多選擇啦。燒韭菜,加咗孜然粉非常多汁好味。燒金菇,燒茄子,燒菠蘿,黃金芝士年糕,不嬲都係我嘅必選項目。虎蝦,食到蝦肉結實彈牙。重有個燒蠔 , 脹卜卜好大隻。翠玉瓜,為油膩嘅一餐加點清新。黑松露有皮薯條,當中黑松露沙律醬,好重黑松露味,越食越上引。要讚一下,滕椒魚皮麻麻辣辣食落好開胃,作為前菜,簡直係一流。最後配上菠蘿青檸梳打完成完美既一餐。陀地燒有兩間分店一間中環一間旺角。下次要去埋旺角分店先得。

裝修好有童年回憶。

之後睇到Memu,就知咩叫抵食啦。

燒韭菜,加咗孜然粉非常多汁好味。

燒金菇,燒茄子,
燒菠蘿,黃金芝士年糕,不嬲都係我嘅必選項目。

虎蝦,食到蝦肉結實彈牙。

重有個燒蠔 , 脹卜卜好大隻。

翠玉瓜,為油膩嘅一餐加點清新。

最後配上菠蘿青檸梳打完成完美既一餐。

陀地燒有兩間分店一間中環一間旺角。
下次要去埋旺角分店先得。