2023-04-22
朋友左知我鍾意食餃子,就介紹左明發小食(OP叫明發茶室🤔),是日出開黎深水埗拎野,順便過來一試。小店地方乾淨企理,求其搵個位坐底睇下食咩先,發覺幾乎全店都係熟客,個個入黎都即刻落單唔使諗,店家仲相當熱情有傾有講。❤️魚肉碗仔翅(兩溝)叫小碗都好大碗😙滿滿的,魚肉很多,鮮味有口感。店家仲話食得辣要加埋佢哋嘅辣菜甫,同碗仔翅好夾㗎。❤️淨湯手工餃子叫左碗湯餃,一客十隻都係$40蚊,好抵食呀😋要晒兩款口味嘅餃子~韮菜餃同椰菜餃。皮薄餡多隻隻飽滿,韮菜餃除咗韮菜香外仲有蝦米嘅鮮味,椰菜餃的椰菜很爽口,仲有粉葛粒增加口感,兩款口味都好好食。❤️自家製豆腐花食飽飽本身想叫杯野飲,見有豆腐花又叫來試試。豆腐花很厚實,副豆香,枱上有黃糖任加,正呀😆最好味係個豆花加左薑汁,好香👍薑汁本身已經微甜㗎👍👍❤️辣菜甫自家炒辣菜甫,真係幾辣㗎,但鹹鹹辣辣好惹味,同兩溝餃子都好夾。❤️辣油仲有個辣椒油都好正,呢個我覺得唔太辣,但點下餃子好啱口味😆好好食,朋友果然無介紹錯👍
❤️魚肉碗仔翅(兩溝)
❤️淨湯手工餃子
❤️自家製豆腐花
❤️辣菜甫
❤️辣油
仲有個辣椒油都好正,呢個我覺得唔太辣,但點下餃子好啱口味😆
好好食,朋友果然無介紹錯👍