2025-01-01
真係老遠過黎為燒雞,見到好多好評,唸住唔會伏點知~哈,有D野認真便輸了首先黎到,目測客人唔多就已經見到員工已經忙到不可開交,仲要係岩岩開門無耐就已經控制唔到個場面,場地都有點空間只見一個女職員滿場飛,又開爐又派醬料又出餐,但出餐只靠雙手,又唔係一大盤,細細碟都用手出菜,托盤都無個幫手唔忙就奇,甘樣做法點應付客流量,當日係紅日,唔計廚房樓面得三個人開始食啦~未點餐前員工職員先上一碟比每枱客人試食,成碟肉都冰嘅,雪都未熔哂,仲再硬硬地,甘都要食架,照慢慢燒啦。。。當然未熔哂雪嘅肉唔會好食啦,燒肉當然唔會要求肉要有肉味,大家都知係疆屍肉,所以真係好靠個調味,調味係韓唔似韓,泰唔似泰,only樣樣都有甜味,入口唔知食緊咩野調味當燒緊第一轉個爐好似有D唔妥,最大火都好似slow cook,尋求協助搵到女職員,只hea回禁咗兩下話得,再燒咗陣以常人有嘅常識都知應該係有其他問題,見女職員都忙到頭都甩,我明嘅,如果自己都唔知問題係邊未搵其他人幫手睇睇囉~無嘅,只係專注派餐,有留意到我地眼神求救但都無再主動問咩情況,feel到潛台詞:我幫你唔到望我都無用唯再燒咗5mins都無起色,搵咗男職員幫手禁咗兩下
點知~哈,有D野認真便輸了
當燒緊第一轉個爐好似有D唔妥,最大火都好似slow cook,尋求協助搵到女職員,只hea回禁咗兩下話得,再燒咗陣以常人有嘅常識都知應該係有其他問題,見女職員都忙到頭都甩,我明嘅,如果自己都唔知問題係邊未搵其他人幫手睇睇囉~無嘅,只係專注派餐,有留意到我地眼神求救但都無再主動問咩情況,feel到潛台詞:我幫你唔到望我都無用唯再燒咗5mins都無起色,搵咗男職員幫手禁咗兩下終於好D。
Then第一轉落單嘅野食又等咗好耐都唔黎,眼見其他枱遲過我地開始嘅都已經陸續有食物上枱,我已經心知不妙,試下落第二轉野,點知第二轉秒速上枱,甘就即刻搵男職員問問,唔敢再點驚重覆上,今次男職員看似有跟進,問完有答返話廚房有單佢地執緊,好!!!再等再等,ok我第三轉野食都黎咗啦,第一轉依然係無上過,我唸唔洗講多數無同廚房講啦,因為男職員問都無問過我地有D咩無黎其實都知架啦~越食越火滾,但同自己講快D食完走,無下次唔洗嘈唔洗嬲,食到中間留意到其他枱嘅客都有追問D野未上齊情況,有咩最快上而有可能齊單呢?應該係收費飲品,而我點咗5轉嘅免費食物,只係上咗3轉,而直到埋單追過嘅第一轉食物都係無影嘅
總結燒肉好麻麻,最出名嘅燒雞就。。。燒乾咗,好多雞油但留唔到係雞肉內,唯一好真係上枱熱辣辣,調味係香草雞,個人會覺得燒雞做鹽香雞會比較香同好食,簡單用鹽做調味唔需要搞甘多野,不過口味好個人。
但整體所有事加埋已大減印象分,一間餐廳最簡單,論食物質素同服務都已經係基本要求都達唔到。
香港做飲食的確好難捱,但真係唔係無原因,本人已經係極度支持留洗消費嘅一堆,但慢慢都唔知有咩值得支持,做緊嘅一群人有幾多真係爭氣用心做?