2016-05-30
名人私房菜,久仰大名,有幾道菜色都非常出名,同事極力推介,兩星期前已經預早約定]而且訂埋菜單,呢兩個星期引頸以待,終於都等到今晚呢餐飯既來臨。餐廳位置方便,位於尖沙咀,屬於樓上舖,大街轉入小巷就搵到,餐廳好有家的感覺,一共有三間房,每間房只有一抬客人,私隱度極高!我地訂既菜單有:花雕蛋白蒸蟹一聞就聞到好濃郁既蟹味,加上花雕酒香,超香,蛋白非常滑溜,蟹既精華完全融入蛋白內,蛋白充滿蟹既鮮甜味,蟹鉗多肉,肉質彈牙,味道鮮甜,蟹蓋有好多蟹膏,蟹膏好香濃,好好味!鳯尾蝦外面炸得金黃香脆,外面個皮薄薄的,加上熱辣辣,又用新鮮蝦製成入面既蝦滑,非常鮮味同彈牙,醮上甜甜酸酸既辣醬,非常香口惹味!非一般的"糯米"雞唔好以為呢一個係平時茶樓食開既糯米雞,呢道菜係用原隻雞,之後去哂裏面既骨,再釀入糯米先烹調,雞既精華被糯米吸收哂,所以每一粒糯米都有好香既雞味,而且雞肉好滑,好多肉,切開隻雞後再洒上花生同蔥花,更增添味道,呢道菜非常特別,而且好好味,又用左好多功夫,實屬必點之列,一定要試!蘋果咕嚕肉你冇睇錯,我亦都冇寫錯,冇錯,係蘋果,一般餐廳通常都係波蘿整咕嚕肉,呢間私房菜用左蘋果整,用蘋果好清甜,唔會太
我地訂既菜單有: 花雕蛋白蒸蟹
一聞就聞到好濃郁既蟹味,加上花雕酒香,超香,蛋白非常滑溜,蟹既精華完全融入蛋白內,蛋白充滿蟹既鮮甜味,蟹鉗多肉,肉質彈牙,味道鮮甜,蟹蓋有好多蟹膏,蟹膏好香濃,好好味! 鳯尾蝦
非一般的"糯米"雞
唔好以為呢一個係平時茶樓食開既糯米雞,呢道菜係用原隻雞,之後去哂裏面既骨,再釀入糯米先烹調,雞既精華被糯米吸收哂,所以每一粒糯米都有好香既雞味,而且雞肉好滑,好多肉,切開隻雞後再洒上花生同蔥花,更增添味道,呢道菜非常特別,而且好好味,又用左好多功夫,實屬必點之列,一定要試! 蘋果咕嚕肉
你冇睇錯,我亦都冇寫錯,冇錯,係蘋果,一般餐廳通常都係波蘿整咕嚕肉,呢間私房菜用左蘋果整,用蘋果好清甜,唔會太甜太酸,令整道菜都冇咁膩,淸新左,咕嚕肉炸得好香口,肉質好軟好滑,正! 金銀蒜粉絲蒸扇貝
扇貝大大隻,而且好鮮甜多肉,蒸既時間掌握得好好,令扇貝肉質好彈牙,配上蒜蓉粉絲,好美味喔
呢間私房菜真係有好多個讚,食物烹調得好味又有心機,食材新鮮,份量十足,價錢又不算太貴,性價比超高!