2008-08-15 22 瀏覽
上星期六專程去荃灣試下呢間傳聞中D野食好大份的餐廳,其實之前都曾經經過呢間餐廳,不過果時見到門口排晒隊而自己又唔係肚餓所以就無去,咁岩上星期六放假,就去試下呢間成日要排隊入場的餐廳啦。去到的時候大約係十一點,唔駛排隊就入到去啦,不過入到去其實都無咩位,間餐廳有的座位唔多,容納唔到好多人,咁好彩又有個卡位,咁就坐左入去啦。坦白講,黎得呢度都係想試下佢的奄列,於是就點左個火腿小奄列、鮮牛肉蛋治、五香肉丁麵同埋阿華田奶昔啦。首先送到黎的係火腿小奄列,可能係多人叫的關係,所以好快就送到黎,份奄列真係好大呀,開頭食落味道都幾好,佢明顯地係落左美極的,不過由於太大份,食食下都食到有D嫌的感覺,所以話多的未必好,正所謂小食多滋味嘛,呢個小奄列兩個人食都覺得多,可能要三、四個人share先好呢,不過呢十五蚊都值得的,因為真係幾特別,但最好叫多d人一齊share呢。之後送上黎的係鮮牛肉蛋治,份蛋的厚度真係嚇親人,完全無諗過咁厚呢,只係食呢份三文治加埋剛才個奄列,都足以令到你呢個星期唔駛食蛋啦。呢份三文治就無之前的奄列咁特別,係D蛋好厚,佢的牛肉又唔係太有牛肉味,而且牛肉帶甜明顯地係用左糖去醃,個人認為唔
之後送上黎的係鮮牛肉蛋治,份蛋的厚度真係嚇親人,完全無諗過咁厚呢,只係食呢份三文治加埋剛才個奄列,都足以令到你呢個星期唔駛食蛋啦。呢份三文治就無之前的奄列咁特別,係D蛋好厚,佢的牛肉又唔係太有牛肉味,而且牛肉帶甜明顯地係用左糖去醃,個人認為唔係特別好食,其特別之處只在於蛋的份量夠多夠厚。
再送黎的係五香肉丁麵,係全餐的敗筆,呢碗價值十七元的麵完全毫無特別,又唔係好食,所謂的公仔麵都唔知係咩公仔麵,五香肉丁只有一大舊,如果俾我再揀,我一定唔會去試呢個麵架,個碗就大,水都多,但份量就唔算多囉。
最後送上黎的係阿華田奶昔,落單時個阿姐都已經同左我地講要耐少少先有,但估唔到係到我地差唔多食完晒D野先送上黎呢,不過唔緊要啦,飲左一啖,發覺同M記的朱古力奶昔完全唔同,佢無M記奶昔的甜味,亦無M記果種「傑」的感覺,飲落去係淡淡的朱古力味,都幾滑,呢杯野都算貴,都要十八蚊一杯,都係試過就算啦。
總括黎講呢間餐廳的食物都係大份的,不過講到抵食就真係見仁見智啦,我又唔覺得特別抵,因為佢全部野都要散叫,無餐食,即係話一杯飲品都要十幾蚊,出面的餐廳食一個餐都係廿幾蚊有麵有腸仔蛋同飲品,如果呢度叫個奄列再加個麵同飲品都要四十幾蚊,當你兩個人share黎食,其實都係一樣,所以呢間野並唔係話真係特別平,只係佢的食物夠大份有賣點而已。
火腿小奄列 $15
鮮牛肉蛋三文治