2018-03-28
行經佐敦,所以搜羅下有咩大件夾抵食既上海菜。openrice見到呢間,再google map下,都見到有4星。原本想散嗌,但$68套餐包湯/飲品,仲包一味冷盤/小碟前菜,咁抵無理由唔食。於是嗌左兩個套餐。前菜有五香牛𦟌加雪菜毛豆同雞絲粉皮。冷盤似潮州打冷一早煮定,但因為咁,牛𦟌放到封乾晒,似無五香味既牛肉乾 🤷🏻♀️ 毛豆油冷盤。其實呢味係咪唔應該做冷盤?應該熱食會好d喎。雞絲粉皮全靠花生醬,粉皮、雞同青瓜無特優。酸辣湯足料,夠酸又夠辣。不過陣李記辣椒醬味就唔係人人受得落。呢樣野真係好主觀。穌式豬排麵。豬排又脆又香,麵彈牙得黎好軟熟,但就一陣柬水味 🤷🏻♀️上海麵改良版?三鮮炒粗,麵都好軟熟好好食,成碟好健康,即係話無左上海菜既精髓 - 濃油赤醬。成餐似上海菜既變調,不過都算好食。只係唔覺話咩米芝蓮級,可能係我唔識點菜囉 🤭
雞絲粉皮全靠花生醬,粉皮、雞同青瓜無特優。