2021-11-15
前幾日同朋友去左呢間專門食串燒嘅omakase餐廳,慶祝佢嘅生日。Omakase $888/位鱈魚乾鱈魚乾好香脆,點埋沙律醬令人食唔停口。鮮果野菜沙律鮮果係青森蘋果,另外仲有一種叫做小女子一夜干嘅魚仔。鹹鹹地嘅魚仔配上清甜嘅青森蘋果幾好味。汁燒南非鮑魚鮑魚好大隻,用左燒汁同埋七味粉去燒,味道適中,唔會過鹹。鮑魚入口彈牙。燒白子入口即溶,鮮味十足。蜜柑鯛食落又真係覺得有淡淡嘅蜜柑味,清新好食。隔離有wasabi味嘅漬物同埋清甜嘅番茄仔。鹽焗銀杏用鹽焗銀杏幾特別。免治雞肉棒點埋蛋漿食好滑好好食,蛋香十足。燒牛肋肉配小蘆筍牛肋肉滑嫩得黎又有少少咬口,牛味好濃。食一片牛肉再食一條小蘆筍就唔會膩。鹽燒花竹蝦花竹蝦好香,食落好鮮甜。連蝦殼都燒得香脆,可以試下食少少蝦殼。燒油揚上面係吞拿魚蓉,吞拿魚蓉嘅份量好多,好滿足。燒白鱔店員會喺我地面前灑上柚子皮。底下有塊燒得好香脆嘅白鱔皮,配埋好滑嫩嘅白鱔,咬落去充滿肉汁。鹿兒島黑豚豬腩肉作為最後一份串燒一啲都唔令人失望。上面配上長洲嘅蝦醬同埋青蔥,蝦醬嘅鹹香配上肥瘦相間嘅豬腩肉,再加上青蔥去消除油脂感,非常出色嘅配搭。清湯烏冬有昆布同埋一啲菇。同埋呢個係白
Omakase $888/位
鱈魚乾
鱈魚乾好香脆,點埋沙律醬令人食唔停口。
鮮果野菜沙律
汁燒南非鮑魚
燒白子
入口即溶,鮮味十足。
蜜柑鯛
鹽焗銀杏
用鹽焗銀杏幾特別。
免治雞肉棒
點埋蛋漿食好滑好好食,蛋香十足。
燒牛肋肉配小蘆筍
鹽燒花竹蝦
燒油揚
上面係吞拿魚蓉,吞拿魚蓉嘅份量好多,好滿足。
燒白鱔
鹿兒島黑豚豬腩肉
清湯烏冬
有昆布同埋一啲菇。同埋呢個係白布烏冬,一大塊咁過,都幾特別。
甜品
係冧酒焦糖燒菠蘿,綠茶蕨餅配十勝紅豆醬。菠蘿好清甜,又有淡淡冧酒香。十勝紅豆嘅甜度都好高,好食。