2021-10-02
前兩日同朋友都好想打邊爐,想食高質啲嘅食材,但又唔想食單點食到太貴。於是我地上網search完一輪,就去左呢間本身係高級單點火鍋但依家有半放題嘅火鍋店,貪佢啲食物質素高又抵食,每人$238加一就可以食到。首先送上麵包蟹,每人有半隻,好大隻,入面嘅蟹膏都好多,蟹肉都幾鮮甜,正。湯底我地就揀左雞煲,因為咁樣就可以又食到雞煲又打到邊爐。雞煲我地要左少辣,都幾夠麻辣香。雞肉份量都唔少,幾抵食。食完雞煲就可以加湯打邊爐啦,因為半放題,所以就首先會有限量嘅時令海鮮拼盤、手工丸餃拼盤同埋胡爐牛拼盤。時令海鮮拼盤啲海鮮食落都幾新鮮,連大大隻嘅鮑魚都有,帆立貝亦都大大隻。胡爐牛拼盤有澳洲和牛、牛舌蕊同埋黑毛豬豚肉。澳洲和牛嘅牛味十足,食落唔韌。牛舌蕊爽口,黑毛豬豚肉嘅豬肉味好香,好食。手工丸餃拼盤包括黑松露墨魚丸、手打蝦丸、芝心丸、泰皇鮮蝦雲吞、XO醬帶子餃同埋魚皮餃。丸類當中我覺得最正就係手打蝦丸,食落爽口彈牙。呢到嘅芝心丸都好有特色,望落成粒牛丸咁,幾特別。餃類當中我就最鍾意XO醬帶子餃,好香XO醬味,同埋餃子餡料有帶子都比較少見,皮薄餡靚。任食嘅食材同一般打邊爐差唔多,但最驚喜嘅係估唔到任食嘅牛肉
任食嘅食材同一般打邊爐差唔多,但最驚喜嘅係估唔到任食嘅牛肉都咁高質。喺同價位嘅任食火鍋黎講,有咁靚嘅牛肉真係好少有,值得再黎!