2018-10-17
上星期下午有朋友仔有好介紹所以約咗幾個老友去咗灣仔譚臣道嘅地鋪"香港仔茶餐廳"去食下啲撚手小菜!聽聞呢間舖頭嘅招牌係老字號, 原創系佐敦舖頭之後就搬咗嚟灣仔呢邊... 一望個餐牌就見到有好多特色嘢食!睇到都流晒口水, 我哋等齊人正值係晚餐時間, 個個肚仔餓, 見到事頭婆當然要問一問佢有乜好介紹啦!佢話佢間店最出名係滷水打冷嘢... 有墨魚紅腸, 滷水鵝片, 豬紅韭菜, 當然仲有其他好味嘅嘢食啦。。。除咗頭先老闆娘介紹嘅嘢之外, 呢度啲酥炸鮮魷零舍不同, 外脆內滑好彈牙同好有好感, 同埋佢啲牛筋腩炆得好淋, 一咬落去啲汁彈曬出嚟!另外一個豬腸同生腸加埋芽菜盤真係好爽好彈牙, 週末夜晚要食飯, 但係又想試下呢個雞軟骨米粉, 老闆娘話呢個日頭都好好賣, 仲有一味餸係我至愛就係豉椒炒蜆, 真係有曬大排檔嘅風味炒得好香👍 至於蔬菜方面叫咗一個椒絲腐乳通菜啲菜好新鮮好嫩好爽口, 得一題就係小炒王, 最鍾意食腰果同埋九菜嘅我真係冇得彈😍, 因為我好班朋友好好胃口得滯仲叫埋公司三文治!有嘢食必定有嘢飲啦!我哋都叫咗紅豆冰同埋菠蘿冰, d紅豆粒粒好大粒而菠蘿冰, 大半杯都係菠蘿真係同其他餐室嘅菠蘿冰零舍
有嘢食必定有嘢飲啦!我哋都叫咗紅豆冰同埋菠蘿冰, d紅豆粒粒好大粒而菠蘿冰, 大半杯都係菠蘿真係同其他餐室嘅菠蘿冰零舍不同... 今日嘅例湯就係粟米煲豬骨湯, 啲粟米好甜美同埋啲豬骨大大嚿"正啊"