2016-01-14 1232 瀏覽
つけめん TETSU 香港店雖然我係麻麻地拉麵,不過呢就越來越鍾意沾麵。呢一晚要趕時間,所以去咗呢間沾麵店,好彩夠早唔洗排隊,仲可以比我坐低等人。不過過咗一陣出面就有人龍嚕。我都幾鍾意呢間嘅沾麵,鍾意佢啲麵夠粗,好煙靭,好有咬口。原味個湯都非常之濃郁, 不過就有啲過鹹,就咁點麵就ok嘅,不過就咁飲啲湯,就真係有啲鹹,雖然佢教你食晒啲麵之後加鰹魚湯先至飲,不過我加咗多好多湯都仍然覺得佢好鹹。我都好鍾意佢哋嘅叉燒,佢哋嘅叉燒係厚切一條條嘅,最重要就係瘦叉燒!放心都有少少肥,叉燒好淋好好食,又唔肥,非常鍾意。我仲加咗一隻溏心蛋,真係好好味呀!個糖心仲好晶瑩,我覺得你得呢度食一定要加,唔加你係會後悔的!呢度仲有另一gimmick 就係熱石,因為碗湯都幾快凍,呢個時候你就可以叫一舊熱石放落個湯度, 真係好熱,一放落去石邊啲湯會即刻滾,成碗湯會暖咗。你可以係碗麵食到一半嘅時候加,或者食晒之後加,再加鰹魚湯,咁就可以飲碗熱湯。我個人比較鍾意飲冇咁熱嘅湯,所以食咗一半就加。呢度仲有另一樣好,就係同等嘅價錢,係可以選擇200g 麵或者300g, 果日特別肚餓嘅你就可以食多啲啦。放心一份200g嘅麵係夠飽
つけめん TETSU 香港店

雖然我係麻麻地拉麵,不過呢就越來越鍾意沾麵。

我都幾鍾意呢間嘅沾麵,鍾意佢啲麵夠粗,好煙靭,好有咬口。

呢度仲有另一樣好,就係同等嘅價錢,係可以選擇200g 麵或者300g, 果日特別肚餓嘅你就可以食多啲啦。放心一份200g嘅麵係夠飽嘅,無必要就唔好浪費食物啦。
2016-01-11