2020-01-25
Dear Coffee & Bakery #大圍#黃店 💛💛💛如果鍾意去開Cafe☕️或者食麵包🍞嘅人對呢一間咖啡店應該唔陌生。位於大圍,雖然鋪頭細細,但係入面買嘅麵包非常出色,經常大排長龍,晏少少去都買唔到。今日好好彩星期六12點左右去到都仲有幾款麵包淨,即刻買晒黎試一試!話說已經係我第三次買呢一間咖啡店嘅麵包,每一次都冇令我失望❣️❣️❣️!今次試咗兩款貝高🥯🥯,個人超級鍾意佢哋貝高嘅口感,不過事先聲明,店主都講到明係日式鬆軟口感,我覺得係偏軟糯嘅嗰一種煙韌,而非紮實咬到牙軟嗰種。抹茶黑芝麻醬麻薯貝高🍵🥯抹茶嘅濃度唔算好高,微微甘苦,不過非常欣賞佢個黑芝麻醬,少少濕潤但依然有沙沙口感,唔會太甜亦唔會太苦。亦都好鍾意佢哋嘅麻薯,同佢哋嘅麵包體非常夾,都係偏軟糯,可以拉到好長好長個種,令到成個口感煙煙韌韌軟綿綿咁,深得我心。桂花紅棗麻薯貝高❤️🥯特別自家首創嘅紅棗麻薯,麻薯啡啡紅紅,而且真係浸透着一浸淡淡嘅紅棗香甜,加上麵包帶有桂花香氣,成個麵包清香微甜,有種少女味道嘅感覺。至於口感方面同先前提及嘅都差唔多,同樣係我喜愛嘅口感。呢一個雖然唔係貝高,但係口感依然有啲煙韌,同樣好正!焦糖焙茶麻薯卷🤎
抹茶黑芝麻醬麻薯貝高🍵🥯
桂花紅棗麻薯貝高❤️🥯
呢一個雖然唔係貝高,但係口感依然有啲煙韌,同樣好正!
焦糖焙茶麻薯卷🤎🥨
呢個味道就同前兩個截然不同,即刻重口味好多,面頭有層焦糖醬,甜度有啲似肉桂卷嗰種,就咁呢面頭嗰浸焦糖醬可能會覺得太甜,但係配埋一面帶苦嘅烘茶之後就恰到好處,成為咗三個入面我最喜愛嘅口味!
價錢方面就大約$35至$40左右,雖然麵包來講係有少少貴,但係香港真係好難買到咁好食嘅麵包,而且佢哋非常之黃,多次支持罷市,麵包控必試!
味道: 4.5/5
性價比: 4/5