2017-11-03
今晚係就係遲咗少少收工,但係放工之後有兩個在附近行街的朋友緊接着陪我收工之後食個飯,係幸福嘅。我哋嚟咗餃餃餃子,外面睇似係一間拉麵店,住黃埔的那位朋友,來過食嘢,話試過唔錯,所以帶我哋來食。中式餃子店,就食得多,日式餃子店,真係第一次試,不過除咗餃子嘅種類繁多,小食、飯面類,都有幾多選擇。蟹子沙律涼拌芽菜同中式餃子不同之處,就係餃子嘅size比較細,每一粒餃子都係一啖size,唔使分兩啖,一啖食晒,都幾爽。Puri puri海老餃子朋友介紹,話不得不試海老餃子,我知道海老即係蝦,試之前喺度諗,會唔會好似雲吞或者蝦餃呢?結果係兩樣都唔似,餃子皮小小薄,煎得係幾香脆,裏面有飽飽滿滿的蝦肉,食落都幾爽口。小食方面係幾出色喎:燒雞泡魚干首先係試咗雞泡魚乾,烤得幾乾身,所以雞泡魚乾的邊位有少少脆,點埋滑溜嘅沙律醬,更加正。牛肉薯餅簡直係人間極品嘅牛肉薯餅,個薯餅炸到真係超鬆脆,如果就咁薯餅,我又覺得有啲寡,但係加左牛肉,惹味好多。日本京都九條蔥餃子唔知京都九條蔥餃子,係唔係Standard每個餃子之中都要包含九條蔥呢?食落呢個餃子,冇我想像中可能俾啲蔥蓋晒其他味道嘅感覺,反而係幾香口。日式牛筋沾
蟹子沙律
涼拌芽菜
Puri puri海老餃子
小食方面係幾出色喎:
燒雞泡魚干
牛肉薯餅
日本京都九條蔥餃子
日式牛筋沾烏冬
呢個烏冬真係幾令人喜出望外,呢間店主要係食餃子,但係個烏冬都做得幾好喎,個湯辣得來幾惹味,啲牛肉炆得好林,烏冬口感煙煙韌韌。
中阪風章魚燒
令人感動嘅章魚燒,唔係講少,呢度嘅章魚燒係好食過好多出邊嘅小食店,醬汁惹味,當然係緊要,章魚燒的外層燒得好香,裏面又唔會太過漿,咬落去做到外脆內軟的感覺,而且食落唔會覺得好溜好滯。