冬天話咁快又到喇,又係打邊爐嘅季節,放工之後朋友拉咗我黎呢間好一鍋「烚下烚下」,天氣真係勁凍,一入門口即刻暖粒粒。呢間係一間任食火鍋店,因為我哋人數得兩位,所以食任食會比較抵食,因為可以試多幾款食物又唔怕浪費。今日可能因為平日人數都唔算多,好多空位唔怕擠逼,除咗任食之外,飲品都係任飲!我想先讚一讚呢到嘅自助飲品1D都唔Hea,其他任食火鍋店嘅自助飲品多數都係講唔出嘅汽水牌子,但係呢間嘅汽水全部都係著名品牌例如可口可樂,韓國汽水,Hite等等。先講講個湯底,呢到有6-7款湯底選擇,我哋今次就簡左醉雞湯底,原因有兩個,「一」我朋友係唔食得辣,「二」我太鍾意飲酒,任何含有酒精嘅食物都唔會放過(包括湯底)湯底嘅酒味其實相當濃,怕有酒味嘅人就要自量下先啦!話明醉雞湯底當然唔會無雞啦,湯底上咗之後好快就拎左一盤切件雞上黎,份量都唔少。相信大部人打邊爐最主要都係食肉,仲要係肥牛!所以任食火鍋有靚肥牛係好緊要,而呢間真係幾多選擇,連肥牛都有兩款可以簡,分別係美國肥牛同埋手切肥牛,下面嘅相可以睇得出,美國肥牛脂助比例比較多,肉色比較雪白。而手切肥牛嘅色澤同質感望落都比美國肥牛正,到時大家應該識簡啦?(美

自助飲品
醉雞湯底
醉雞湯底

(美國肥牛)
美國肥牛
(手初肥牛)牛味較香
手切肥牛
除咗肥牛之外,呢到係有海鮮食架,百零二百數嘅任食火鍋竟然有海鮮食,仲要海鮮質素唔差,我覺得淨係食海鮮都回本啦。

有海,蜆,帶子等等,全部自己買料都好高成本,而且海鮮食落唔腥唔霉,食得到海鮮嘅鮮味,呢個真係好緊要!蝦都仲係爽脆嘅,呢個價位嘅火鍋,海鮮呢Part我比滿分。
精選海鮮
海鮮種類多而且1D都唔Hea,真係好難得。
海蝦
火鍋嘅配料真係好多選擇,魚滑係我另一推介,鮮味而且好滑。
魚滑
呢間「好一鍋」,一大班人或者兩三個人去食我都非常推介,首先非常非常多配料選擇,而且食物素質有返咁上下,比起「X香」好太多倍,價錢又平又抵食!
醬料
2016-11-18