2018-08-06
雜錦廣島燒 $118大阪燒食過 廣島燒似係無咩大分別 呢間特別之處係要自己動手首先機會難逢扮下大廚同大家介紹下材料 蛋兩隻 一小碟香口野調味 主材料有份量唔少既墨魚 豚肉三四片跟大量椰菜 麵都有唔少煮法方面 參考過餐牌同youtube介紹片 個人步驟順序如下: 先落油 然後落二匙粉漿整餅底 放調味料同椰菜 鐵板隔離空位炒熟海鮮再放上椰菜面 豚肉又跟住放頂 酌情落粉漿 翻身 另一邊廂隔離落炒麵連醬料起勢咁炒 再將餅野撻上麵度 隔離落蛋並戳破蛋黃 又將餅野連麵撻在蛋上 咁上下又翻身 最後落醬汁落蛋黃醬落海苔落鰹魚碎成個過程係咁翻身同撻黎撻去 對於今次既作品無論賣相同味道 個人都算滿意叫呢份廣島燒係因為有炒麵好食啲 另一個個人致勝關鍵係咩醬料咩調味粉 喪落就岩 XD豚肉明太子年糕 豚吉 $85生手黎呢樹望住個menu都幾迷茫 因為實在分唔出乜乜燒之間既分別 廣島燒外膽粗粗叫左呢份寫住少少辣既乜乜燒對住包有各材料既一大碗 我又開始懷疑人生 請教個職員點玩 佢竟然熱心出手幫我地整埋 我估可能見我地就夠鐘 xP 同廣島燒既翻黎翻去唔同 呢份就要落鐵板前係咁撈撈撈 所有材料撈勻後先上鐵板 淨返就係
大阪燒食過 廣島燒似係無咩大分別 呢間特別之處係要自己動手
豚肉明太子年糕 豚吉 $85
同廣島燒既翻黎翻去唔同 呢份就要落鐵板前係咁撈撈撈 所有材料撈勻後先上鐵板 淨返就係一邊熱一邊周圍按壓成餅狀
味道黎講都ok 年糕唔算太多 一開四得兩塊有 辣味唔多覺 豚肉standard 可以一試