2017-02-19
1958 瀏覽
每次約食飯,特別是生日飯都好頭痛。有人提議來這裡,因食過幾次。主角唔好意思,怕大家太破費,生日嘛~一年一次,無所謂。各自選了不同定食,可以交換來食。 我選了迷你懷石料理。頭盆(先付) 胡麻醬豆腐 配 芥末菜,口感清爽。 擺盆好靚。壽司 包括白子(好似咁叫), 短瓜(紫色肉), 三文魚,鯛魚。白子係鱈魚精囊,嘩! 試下先…沒有魚腥。好食。煮物 是牛脷配蘿蔔(大根)。 好冧,好入味。揚物 (餐牌是 合肴) 包括炸公魚(似多春魚,但肉質不同,這好味點)。 炸春菜(應係芥菜,帶苦)。 仲有一件似芋片夾蝦肉炸,都好味。剛食了朋友點的鱈魚,好滑。 再試鰆魚燒物, 最初以為是鱈魚,仲叫為什麼我點的肉實及乾,經朋友提醒,才知不同。 洒上青檸汁,配蘿蔔蓉,好好味特色是伴碟 稻米炸後,有爆谷味道最後上 青豆白飯 加 麵豉湯, 好清~~好彩朋友仲有牛肉燒物,夾點來做餸。最尾,當然係雪糕收尾。懷石料理就是慢慢上,跟朋友可多傾一會。眼見朋友點其他定食都不錯,有機會試試或可考慮鐵板燒。
各自選了不同定食,可以交換來食。 我選了迷你懷石料理。 頭盆(先付) 胡麻醬豆腐 配 芥末菜,口感清爽。 擺盆好靚。 壽司 包括白子(好似咁叫), 短瓜(紫色肉), 三文魚,鯛魚。
白子係鱈魚精囊,嘩! 試下先…沒有魚腥。
好食。 煮物 是牛脷配蘿蔔(大根)。 好冧,好入味。 揚物 (餐牌是 合肴) 包括炸公魚(似多春魚,但肉質不同,這好味點)。 炸春菜(應係芥菜,帶苦)。 仲有一件似芋片夾蝦肉炸,都好味。 剛食了朋友點的鱈魚,好滑。 再試鰆魚燒物, 最初以為是鱈魚,仲叫為什麼我點的肉實及乾,經朋友提醒,才知不同。 洒上青檸汁,配蘿蔔蓉,好好味
特色是伴碟 稻米炸後,有爆谷味道 最後上 青豆白飯 加 麵豉湯, 好清~~好彩朋友仲有牛肉燒物,夾點來做餸。 最尾,當然係雪糕收尾。
懷石料理就是慢慢上,跟朋友可多傾一會。
眼見朋友點其他定食都不錯,有機會試試或可考慮鐵板燒。