2023-07-24 2335 瀏覽
係文華東方酒店Staycation期間,係Cafe Causette內享用咗一次晚餐🥰 整體用餐感非常良好,環境舒適,食物質素良好👍🏻 職員服務好好,好有禮貌,係五星級酒店嘅服務水準🤩首先講下重點嘅主菜😋 全部都好好食,睇番相都流哂口水🤤安格斯肉眼配法式香草牛油伴薯條🥩 肉眼牛扒我地叫咗5成熟,廚師煎得岩岩好,吾會過熟或過生。安格斯肉眼外面煎得焦香,內部軟身吾韌,有肉汁,冇食到有筋位。牛扒配撘法式香草牛油汁🧈一齊食,吾會搶咗牛味,令肉更香更滑。薯條🍟熱辣辣,外脆內軟,吾會過鹹👍🏻燴牛面頰伴雜菜及芥末薯蓉非常好食😍 牛面頰軟腍得嚟又香濃牛肉味,個人認為比安格更為出色!芥末薯蓉芥末味適中,吾會話好辣,薯蓉好滑且creamy,食到停吾到🙈西班牙黑毛豬配巴馬火腿燴洋薏米,酒店選用薄身嘅黑毛豬,吾會韌亦吾諧,冇豬臊味😯 洋薏米第一次食,口感軟糯,幾特別。泰式瑪莎曼咖哩牛腱配香米一上枱就已經聞到好香嘅咖哩味,咖哩質地濃稠,而且啖啖都充滿奶香味,配搭香米一齊食,絕配👍🏻 牛腱煮到好腍、好入味🤤大蒜湯🧄不但香濃蒜味,而且好滑好cream👍🏻 燒鴨沙律酸酸甜甜,好開胃。文華嘅龍蝦湯不嬲都好出名,今次有幸
首先講下重點嘅主菜😋 全部都好好食,睇番相都流哂口水🤤
安格斯肉眼配法式香草牛油伴薯條

燴牛面頰伴雜菜及芥末薯蓉

西班牙黑毛豬配巴馬火腿燴洋薏米

泰式瑪莎曼咖哩牛腱配香米

大蒜湯+燒鴨沙律

龍蝦湯+ 蝦肉南瓜湯

文華嘅龍蝦湯不嬲都好出名,今次有幸飲到,真係名不虛傳👍🏻 湯質地即使吾係稠身,但已經好濃、好鮮嘅龍蝦味,好正❤️ 深得我心!蝦肉南瓜湯好香南瓜味,又香奶味🥰 但個人都係中意龍蝦湯多啲👍🏻
朱古力蛋糕

朱古力蛋糕超級好食😍 蛋糕係一層薄脆一層朱古力,好有層次,仲好濃嘅朱古力味,吾係好甜😋 餐廳餐後仲送咗2粒松露朱古力,都好好食,係香滑嘅朱古力🍫
安格斯肉眼配法式香草牛油伴薯條
燴牛面頰伴雜菜及芥末薯蓉