2022-12-21
深水埗附近買完野順便食個晚餐。醒起呢年好出位既農場餐廳就係呢頭,本住試伏既心態去試,點知竟然係盡與而歸。先旨聲明我唔係收錢寫,係食完之後好滿意,小心眼既我唔抵得某啲藝人借人上位、某啲網民跟風,我先係到寫個食評幫手平反下。食物方面,太后叫左份9盎羊架 ($98 無餐跟),我就叫左個牛魔王套餐1號 ($168) 。羊架7成熟。擺得都叫靚仔,又夠大份;羊肉嫩口,夠香,但小小羶味走唔甩。不過呢個價位你想點?出面一條架都賣你$40啦...牛魔王套餐1號包左12盎肉眼、法國水晶蝦、翡翠螺。隨餐跟西湯、汽水、鳳凰卷(??)同埋一份小食 -- 半隻燒雞。隻燒雞泥到真係以為上錯,一問先知係原來係跟套餐既小食... 而同場另一台都有叫套餐既客見待應無啦啦每人上左半隻雞都打左個突,即刻問係唔係上錯菜。隻雞係香滑嫩口既,唔係渣流灘。根據本人成日被迫幫襯Cafe既經驗,呢份野加兜薯條已經係一個$150 up 既main。再講呢份主菜。肉眼3成熟,肉嫩多汁無筋,比好多扒房都好味。12盎咁既質素$168 (仲未計配菜同隨餐附送) 可能真係要去牛場買牛自己煮先得。另外特別想提一提隻蝦可以揀刺身或煮熟。我多口問左句點解
再講呢份主菜。肉眼3成熟,肉嫩多汁無筋,比好多扒房都好味。12盎咁既質素$168 (仲未計配菜同隨餐附送) 可能真係要去牛場買牛自己煮先得。另外特別想提一提隻蝦可以揀刺身或煮熟。我多口問左句點解可以剌身,職員答番隻蝦係法國水晶蝦 (天使蝦),係剌身級既蝦。可惜係上菜時隻蝦(同螺)無分上,撈左D牛扒汁,搞到成件事扣左少少分,假如餐廳另上海鮮又會係另一回事。不過瑕不掩瑜,生食夠彈牙,蝦頭啲膏好鮮,無礙成為一條好蝦。
環境方面,開係深水埗係咁架啦,你想坐靚啲咪去食Cafe囉。當然啦,小小意見,open kitchen 真係要個好小小既抽氣扇,唔係成間餐廳都幾迷幻下,希望老闆會執好少少個環境,等大家都食得開心啲。
服務方面,老闆主內,另加一個樓面做晒個場。可能因為乜都即煮,出餐要等下,不過等待期間老闆會送野你食,成件事平衡番。
總括而言,你要CP值,要食好西既,呢到有。但係仲想要乾淨企理,錦鯉可能就太貪心啦!
題外話/補充資料:
農場可能個朵唔好,但俾個機會人地,試下先再評論會公平番些少:)