2013-04-10
蘭桂坊開左一間秘魯菜餐廳,對呢個國家野食冇乜認識,但上網一查,睇到網友去當地旅遊的遊記,好似有好多好野食,於是決定試下。點了三個前菜,兩個主菜,好明顯太多了。。。食淨差唔多一個主菜。朋友又掛住講野,拖慢曬食野進度,變得好快飽。第一個係藜麥三文魚沙律,藜麥有好豐富的營養,好似cous cous咁,中間有好多配料,包括醃三文魚、豆、牛油果蓉等,個汁甜甜酸酸,好醒胃,係個好好的開胃菜。跟住個醃吞拿魚,聽聞當地人好興用青檸汁醃不同的海鮮食,叫ceviche,呢個醃吞拿魚味道好似日本魚生,又有D紫菜係上面咁,好得意,不過朋友話覺得D魚好似有根。然後,點左個牛肉串燒,呢個真係非食不可! 好味! 牛肉味濃,又夠軟熟,上面搽左D青草醬,好夾。伴碟有薯仔同大大粒的秘魯粟米。一拎到嚟我地抵受唔到引誘,因為太香,即刻食所以冇影相。主菜係鴨腿燴飯,D飯又係大大粒,好似risotto 口感,煮飯個湯應該有好多不同香料,好好味但唔識點形容。鴨腿都好好味,煮到D肉可以輕易同骨分離,表皮香脆。另一個主菜好搞笑,因為好似我地鑊仔炒牛柳,牛肉同好多蔬菜包括蕃茄洋蔥炒埋一齊,仲比我發現有條香蕉係度,個味道酸酸地,墊底係一個
值得一提係,呢度D主菜份量幾大。淨係一個主菜都絕對可以KO一個正常食量的人,至少我地食果兩樣野都幾大份啦。