2006-03-30
我試過好多好多不同既海鮮酒家,但係都無一間可以令我留低印像,因為來來去去D魚都係清蒸呀,兩味呀,直頭係悶個隻!咁有一日同朋友去太古城同吉之島行街睇戲,到夜晚又唔知去邊到食野,而附近太古城D野都試雲,我班friends又話唔知,咁咪諗着行出吉之島門口先再作打算law,都諗?落到causeway bay先諗,點知行出門口見到東湖雞?咁大個招牌,又聽朋友講過話D野幾好食,又鬼死咁肚餓。咁咪諗着試下囉,我本來都對lee間野無乜期望啦。因為實在試過太多又差又貴既海鮮酒家。諗着食飽再落causeway bay唱K啦。上到lee間野,咦又幾乾淨喎。我地總共11個人,坐係係魚池前便嗰張抬,lee間野個魚池都叫做乾淨同海鮮品種比較多。坐低之後無耐有個肥仔經理行過來話問我地想食D乜,我問佢\有乜好介紹,佢\好例牌咁同我講話lee到D海鮮幾好喎。我同佢\講話D海鮮咪來來去去都一樣啦,有乜特別野先?佢\聽到我咁講之係就叫我同佢\一齊去揀海鮮啦!我諗着坐咁近魚池咪同佢\去八下囉。因為我話要食特別野佢\叫我揀條魚先,佢\話會叫師傅做一個比較特別既野我食喎。最後因為人多既關係而我地又好仲意食海魚我揀左條2斤12既東
上到lee間野,咦又幾乾淨喎。我地總共11個人,坐係係魚池前便嗰張抬,lee間野個魚池都叫做乾淨同海鮮品種比較多。坐低之後無耐有個肥仔經理行過來話問我地想食D乜,我問佢\有乜好介紹,佢\好例牌咁同我講話lee到D海鮮幾好喎。我同佢\講話D海鮮咪來來去去都一樣啦,有乜特別野先?佢\聽到我咁講之係就叫我同佢\一齊去揀海鮮啦!我諗着坐咁近魚池咪同佢\去八下囉。因為我話要食特別野佢\叫我揀條魚先,佢\話會叫師傅做一個比較特別既野我食喎。最後因為人多既關係而我地又好仲意食海魚我揀左條2斤12既東星,之後又揀左每人一只瀨尿蝦要椒鹽既同好多其他海鮮好以聖子呀元貝呀仲有蚧,個肥仔經理叫我食蒜茸糯米蒸蚧喎。咁又試下囉。D餸都算來得快。到我見條魚來既時候,車原來都係炒球ja。但係睇真D原來炒球下便有一D有似蒸水旦既野,咁我咪叫個經理來問囉。原來lee個叫做星魚吐豔,係用D鮮淮山來炒球蒸南瓜茸旦白低,真係做得好有心思。lee一餐\飯真係好好食。最後叫左壽包做甜品因為有人生日。D壽包又大又靚仲有2種味。D間野真係幾好食可惜服務就一般啦!但係值得一試!