2016-05-17 524 瀏覽
上樓私房菜,入到餐廳同出面簡直兩個世界。餐廳裝修算不上奢華,但好有情調,天花吊著水晶燈,周圍佈置俾人感覺好warm。呢度service好好,一入到去坐定waiter就問我地有冇帶酒來開,可以幫我地先存放好,只可惜我地冇自帶酒水。昏暗環境下要看Menu本來好有難度,但餐廳好貼心用左打開有背燈的Menu,想食咩都一目了然。餐包配有3款source,有香草牛油,黑醋橄欖油同餐廳師傅自己製作的香草茄子醬。我覺得個香草茄子醬係最好味的,佢除左係出面食唔到,仲創意十足。私房菜就係勝在多新野。叫左杯白酒飲下頭盤要左西班牙肉腸蘋果乳酪千層酥併蘋果脆片及富士蘋果蓉,個千層酥好鬆化,食落中間d蘋果乳酪好fresh,夾住黎食唔覺漏仲開到胃,不錯!湯我就揀左龍蝦湯,中間嗰舊不是龍蝦肉,只係一隻大蝦,不過湯的味道有好濃郁龍蝦味。下面呢個係香煎法國鵝肝,平時出面食的鵝肝表面係煎到脆口的,呢個反而係另一種整煎法,表面係煎過但唔脆的。值得一讚的是塊鵝肝質素好好,食落唔肥,配法國牛油包一齊食very good! 師傅好聰明旁邊有三色杏脯俾客人清一清味蕾,食完鵝肝都唔係好有罪惡感我的主菜要左羊鞍伴香蒜忌廉甜薯及法國邊豆,

叫左杯白酒飲下
我的主菜要左羊鞍伴香蒜忌廉甜薯及法國邊豆,羊鞍反而唔覺得好特別,就是澳洲羊鞍而已,反而個甜薯有驚喜。一般伴菜是薯仔,今次係甜薯仲要係芝士忌廉味,又出奇地夾味,師傅幾有心思。
食完main course 有杯玫瑰xx茶,唔係好記得叫咩茶,個waiter介紹係一款中國茶來的,飲落去好有餘香係口,不錯的refreshment tea
最後到甜品係tiramisu, 寫字個醬係rasberry醬幾好味,但tiramisu就冇咩咁special喇
總結,餐廳好適合節日呀紀念日來食,水準同價錢對等,值得推介。