2018-08-25 854 瀏覽
早兩日有朋友提議想試下順德菜, 之後我就上網睇下九龍區有咩順德菜好食, 唔覺意俾我上綱喺佐敦揾到一間有好多好評嘅順德菜!今晚就相約咗好朋友一齊去試菜, 今日系尖沙咀收工搭咗兩個站去到柯士甸站B出口過埋隧道行前少少就到, 地點都好就腳同搭車都好方便, 一入到酒家就覺得環境好舒服, 見到個部長佢好殷勤同有禮貌, 好好招呼帶咗我哋入位坐, 之後我仲問佢有乜好介紹, 佢就介紹咗三餸一湯畀我哋品嚐!我哋開咗一壺水仙, 傾下計大約等咗十零分鐘啲飯餸就到喇!我哋今晚叫咗"簡單秘制鴛鴦咕嚕肉", "金果鮮腐竹翅湯浸勝瓜", "順德極品名揚四海瓦罉煎焗魚嘴"同埋"宮廷御用蟲草花鮮響螺頭燉老雞湯"。見到有咁多好嘢食真係太肚餓好想急不及待快啲嚟快啲醫飽個肚, 而頭盤就嚟咗兩碟小食, 青椒紅椒辣椒豉油同埋有幾粒酸柑桔, 食咗真係更加開胃醒神, 第一味餸就嚟咗腐竹湯勝瓜, 我覺得啲腐竹同勝瓜都幾啱我口味淋淋地好彈牙爽口, 之後就嚟咗個蟲草響螺燉老雞湯, 啲湯真係好鮮甜好濃郁啲湯渣仲有啲龍眼肉, 果然是不同抵讚👍, 第三味餸隨即就到, 就係我最鍾意食嘅菠蘿咕嚕肉啦!同行嘅朋友話佢應該係用豬頸肉去做肉牌, 個皮仲炸

見到有咁多好嘢食真係太肚餓好想急不及待快啲嚟快啲醫飽個肚, 而頭盤就嚟咗兩碟小食, 青椒紅椒辣椒豉油同埋有幾粒酸柑桔, 食咗真係更加開胃醒神, 第一味餸就嚟咗腐竹湯勝瓜, 我覺得啲腐竹同勝瓜都幾啱我口味淋淋地好彈牙爽口, 之後就嚟咗個蟲草響螺燉老雞湯, 啲湯真係好鮮甜好濃郁啲湯渣仲有啲龍眼肉, 果然是不同抵讚👍, 第三味餸隨即就到, 就係我最鍾意食嘅菠蘿咕嚕肉啦!同行嘅朋友話佢應該係用豬頸肉去做肉牌, 個皮仲炸到好脆口啖啖肉冇骨添啲菠蘿又甜, 真係零舍不同... 至於個魚頭原來日日都有人訂嚟食架, 聽個經理講仲話今日有人訂, 經理答話未有魚頭, 所以客人嚟到都走咗去, 好彩我夠醒目早兩日已經訂咗先, 😎 hehe...

今晚依餐晚餐整體而言, 我會畀90分, 我諗我下次會同一大班朋友一齊嚟, 再試多d其他口味唔同嘅菜式!
  • 簡單秘制鴛鴦菠蘿咕嚕肉