2013-12-06
好耐無食潮州野, 呢間上次來到現在都有成10年無來,印象係食D傳統潮州食物, 今次突然唸起就去再試呢間飯店無裝修, 連招牌都無, 只係門口有個店名 試咗以下幾款糯米豬腸 - 外面豬腸,褭面包糯米,依依un un幾得意, 點d好深色醬油, 功夫菜,未試過,幾特別胡椒豬肚湯 - d料好少, 切到細細粒咁, 但係啖湯就好夠味, 只係我食就覺得唔夠胡椒味炸蝦棗- 彈牙,爽口, d蝦肉新鮮魯水鵝- 好入味, d肉有d un, 但係我就係中意有d口感, 不會太淋姜汁炒介蘭 - 好香姜汁味, 介蘭好青綠煎蠔餅 - 非常喜歡, 因為外面個d唔知幾時,已經變到炸蠔餅, 粉又多. 但係呢到蠔好多好大隻, 好新鮮你會食出麵粉不多,有蛋香,豬骨油皮 - 油皮好香甜, 有d豬骨,冬菇入曬味, 好味, 連d湯汁都飲埋唔會浪費所有食物都係細細碟,價錢都算大衆花. 門面你見到唔會有沖動入去, 但係食落真係值得去, 依家d潮州菜, 一味就係大腸,尤魚………試過你就知好野
炸蝦棗- 彈牙,爽口, d蝦肉新鮮
姜汁炒介蘭 - 好香姜汁味, 介蘭好青綠