2015-01-05
聖誕節去食聖誕節大餐必定貴到飛起,但慶祝聖誕也要開心一下,啱啱想食牛扒又懶得自己煮,看看自己個TO EAT LIST,今次就去灣仔剧扒 .之前試過中環的 La Vache! 同埋L'Entrecôte De Paris Restaurant,今次試下位於灣仔既Le Relais de l'Entrecôte睇下有咩分別先。乘扶手電梯直上假期的午餐時段沒有人龍於長廊, 可以直入從窗入光,店內光線充足,樓底高,眼見多檯也要情侶用饍啊 !除了甜品和飲品有MENU,主菜係唔使揀,只係揀塊牛扒要幾成熟。先來法包,包有丁點香脆好微微温,食落有一點韌,若可以熱一點比較好,沒有再想食的衝動;如有一碗熱湯一起吃會更好。合桃配羅馬生菜新鮮爽脆,但份量略嫌少了一點,個人一向不太喜歡沙律醬,但這兒的份量剛好。牛扒及薯條分別用兩個銀盤盛載,放在我們檯附近的爉燭架上,侍應會將一半牛扒和一半醬汁及薯條分給我們,餘下的繼續放在燭架上保温,隨後添加。依塊係 Rare, 肉質嫩滑,但肉味不濃,那個秘製醬汁有著濃郁的香草味 ,這個OK啦 ! (相比下,中環L'Entrecôte De Paris Restaurant 那個
之前試過中環的 La Vache! 同埋L'Entrecôte De Paris Restaurant,今次試下位於灣仔既Le Relais de l'Entrecôte睇下有咩分別先。 乘扶手電梯直上 假期的午餐時段沒有人龍於長廊, 可以直入 從窗入光,店內光線充足,樓底高,眼見多檯也要情侶用饍啊 !
侍應會將一半牛扒和一半醬汁及薯條分給我們,餘下的繼續放在燭架上保温,隨後添加。 依塊係 Rare, 肉質嫩滑,但肉味不濃,那個秘製醬汁有著濃郁的香草味 ,這個OK啦 ! (相比下,中環L'Entrecôte De Paris Restaurant 那個醬汁真係令我念念不忘) 這個塊係Medium Rare ,內裡還是帶點點粉紅;幼身薯條還是熱的,不過如果可以更香脆就好了。餘下半份牛扒明顯比第一輪的熟咗少少,及後再添加的薯條反而更熱更香脆 !
正餐完結要再ORDER個甜點先叫一餐完滿既聖誕大餐嘛 ~ 其實由行入餐廳開始,眼見每一檯食客都有ORDER甜品,而當中最多人食既就係紅紅白白的le Vacherin d’été 。 聖誕大餐的亮點 le Vacherin d’été ~ 蛋白脆餅配上有雲呢拿籽嘅雲呢拿雪糕以及紅桑子雪葩, 再淋上紅桑子漿,紅白相間,層次分明,好誘人啊!蛋白脆餅跟甜甜酸酸的紅桑子雪葩很夾呢 ! 哈哈,頂層果堆CREAM太邪惡了,不得不搬開,搬開才發現雪葩係中空,可能要咁先企得穩,若係一個圓球體,相信由 水吧傳送到我們面前已經東歪西倒。
題外話/補充資料:
La Vache! 嘅牛扒最有牛味,薯條最香口,但環境最昏暗最嘈雜; L'Entrecote de Paris嘅牛扒source令我最念念不忘,沙律最清新,環境最浪漫;而依家環境最開揚,甜品最吸引,可惜牛扒最無牛味,個source無特別,薯條最寡…
始終喜歡個爉燭台放在自己檯上開心D !