2018-08-02 762 瀏覽
趁有時間,同媽咪、阿姨喺牛頭角打完一場中午羽毛球,梳洗之後,就諗住搵地方飲個下午茶!我哋向九龍灣方向行咗2丶3個街口,就到咗淘大商場。因為阿姨住附近,佢就推介去鴻星飲下午茶。其實連鎖的酒樓質素,間間店都差唔多,不過阿姨就話呢間酒樓開咗好耐吓(唔奇吖),但佢鐘意嚟呢度ge原因除左抵食,就係開咁耐,佢哋D員工都無乜點變(阿姨講ga),咁代表呢度ge員工應該做得幾開心,其實呢樣對餐飲服務業係好重要!有好多公司為求自己賺多D,就壓榨員工,又或者唔太明"人"對公司,尤其服務業何其重要,試想員工做得唔開心,又如何expect 佢地待客誠懇,提供優質服務?又真係俾我等位果陣見到實例,酒樓係二樓,有個行動不便的婆婆要走,佢屋企人準備輪椅之際,員工細心咁拉張櫈俾阿婆坐住等,又叫佢唔好心急,係準備下午茶入座忙碌之際,小小事其實都睇到佢哋ge細心服務!好,講返野食,望返下午茶的紙仔,優惠精選推介的點心小食選擇唔係話好多(當然你可以剔平時點心紙),但我都揀咗幾款算比較特別ge小食平時火鍋食ge福袋會預佢入面有一件白年糕,但呢度入面係蔬菜,加埋個湯清清哋,反而覺得好健康講抵食ge話,佢ge迷你牛肉篜煲仔飯只係要

上湯福袋

講抵食ge話,佢ge迷你牛肉篜煲仔飯只係要$12蚊,可惜掛住食,唔記得影相,當然唔可以expect 大煲,但對女仔嚟講好夠,我哋4個人分D分D嚟"試吓味"好夠。

見佢煲仔飯水準0k再追加多個鳳爪排骨飯,水準中上,但無牛肉飯咁抵食!
鳳爪排骨飯

見佢有家鄉刀削麵,一試究竟!
um...一般般啦,味道不過不失,D刀削麵太薄太碎,有待改進
家鄉刀削麵

鳳爪可以ge,無太大的"驚",也無特別的"喜"
鮑汁雞腳
甜點時間
其實叫軟餅,我係諗住佢應該係煎ge,有D似燒餅,但佢嚟到係蒸丸子咁ge樣,不過呢排有D唔舒服,蒸ge又好似錯有錯著。而且我擺咗一陣先食,攤凍咗D,佢個皮仲QQ,味道又唔太甜

綠豆蓉南瓜丸軟餅

見合桃甘露撻個名,唔太估到係點,本以為係蛋撻咁不過𥚃面係合桃露布甸之類,最後⋯⋯應該係合桃酥咁囉
合桃甘露撻
2018-07-30