2022-07-14 150 瀏覽
是日老闆升職請食lunch😍好Nice既老闆請我地黎呢間係中環既日本餐廳食Lunch Sushi course 🍣 🎉.老闆請食飯都不忘格價🙈呢間好似好抵食既廚師發辦sushi course只係$580,包括:前菜、沙律、茶碗蒸、壽司十二貫、卷物、湯、甜品。.🍴前菜日本湯葉配三文魚籽+豉油,日本湯葉即係日本製豆腐皮!濃郁豆香係口中散開,加上鮮甜既三文魚籽,別有一般風味!.🍴沙律、茶碗蒸新鮮沙律菜x日本麻醬、鮮甜蟹肉配茶碗蒸。.🍴 壽司十二貫🔸鮫鰈魚鮫鰈魚配上檸檬漬,酸酸地既檸檬🍋帶起左鰈魚既鮮味,肉質緊實爽脆、細嫩鮮美。🔸深海池魚 深海池魚脂厚油香,入口魚油甘香細膩。🔸平貝平貝肉質鮮嫩多,配上烏魚子可以一解油膩,比較偏爽身。🔸池魚加左紫蘇葉,略帶油香,味道鮮甜。🔸北海道赤蝦北海道赤蝦再加上即燒蝦膏,蝦膏豐富香濃,赤蝦肥美甘甜,蝦肉爽滑彈牙。🔸野生吞拿魚赤身未食過咁好食既赤身,好鮮甜無多餘既筋,雖然唔係一般吞拿魚入口即溶個種感覺,但佢鮮甜爽口好多。🔸喜之次深海魚既魚王,魚脂特別肥厚。🔸中拖羅 脂肪分佈好似雪花般,油脂分布均勻。🔸海膽先用赤醋飯風乾再炸,整成脆片,再加上海膽 ,最後灑上淡雪
🍴前菜
🍴沙律、茶碗蒸
新鮮沙律菜x日本麻醬、鮮甜蟹肉配茶碗蒸。
🍴 壽司十二貫
🔸鮫鰈魚
🔸深海池魚
深海池魚脂厚油香,入口魚油甘香細膩。
🔸平貝
平貝肉質鮮嫩多,配上烏魚子可以一解油膩,比較偏爽身。
🔸池魚
加左紫蘇葉,略帶油香,味道鮮甜。
🔸北海道赤蝦
🔸野生吞拿魚赤身
🔸喜之次
深海魚既魚王,魚脂特別肥厚。
🔸中拖羅
脂肪分佈好似雪花般,油脂分布均勻。
🔸海膽
先用赤醋飯風乾再炸,整成脆片,再加上海膽 ,最後灑上淡雪鹽。
🔸吞拿魚面頰
肉味濃郁配上炸蔥絲,中和油膩感。
🔸鯖魚
面層加上 昆布,肉質細緻嫩滑,更帶來滿口脂香
🔸小肌魚
肉身較薄,好考刀功既魚,加了柚子小粒後,食落有種特別既味道與口感。
🍴手卷
先炙燒左口魚邊,加上醋飯,再放上脆卜卜紫菜上,入口即溶👍🏼
最後仲有麵豉湯同甜品,總括黎講呢個價錢真心好抵食👍🏼又高質,定價好合理得黎師傅都無求奇,又好用心介紹每一件壽司,當然如果有budget既可以擇全set omakase, 但我就覺得呢個Set性價比夠晒高😘😘