2018-07-02 119 瀏覽
和牛既味道自從之前去日本之後都冇食過更好味既牛肉。今日尼到黃大仙既地下鋪和氣食堂。幾個月冇尼黃大仙,發現多左好多餐廳,為於商場地下最dukduk既和氣食堂,裝修令,入面好多動漫壁畫,好可愛,地方又大,同三五之己尼傾心事,都唔驚比隔離枱聽到。來到先端上熱茶。頭盤叫左個左口魚黑松露沙津,鍾龍呢到既沙律,非常新鮮,款式真十分多,裡面有牛油果,蕃茄仔,洋蔥,青瓜加埋酸酸地既沙拉醋油同黑松露,非常開胃,而且味道獨特。左口魚刺身份量唔多,但係果陣灸烤味非常濃,真係令人食過番尋味大頭蝦刺身飯,有帶子,蟹子,大頭蝦兩隻,一隻玉子燒,幾片三文魚。所有刺身都鮮味十足。但係其實我有啜蝦頭既習慣,因為新鮮既蝦d膏好好味,但呢個個蝦膏有點苦同腥,啜左一口就放低左。個飯最後都係食淨好多,如果有多d料就好啦。牛舌,質感嫩滑,但係食唔慣,總係覺得有少少腥再尼個宮畸和牛壽司拼盤,2 隻宮畸和牛,牛肉既鮮嫩味道十分出,食得出係質素和牛,而且非常新鮮,大概係4成熟左右,卻一點都唔腥另一樣非常驚喜既野係其餘既鰻魚,帶子同甘魚壽司上都有塊大大塊的鵝肝,加上鮮味既醬汁,點綴左成舊壽司,帶有些少香烤味,又有鵝肝既嫩滑質感,令味蕾有

來到先端上熱茶。

火焰左口魚三文魚沙律

赤蝦海鮮丼

牛舌,質感嫩滑,但係食唔慣,總係覺得有少少腥
鐵板煎牛舌

另一樣非常驚喜既野係其餘既鰻魚,帶子同甘魚壽司上都有塊大大塊的鵝肝,加上鮮味既醬汁,點綴左成舊壽司,帶有些少香烤味,又有鵝肝既嫩滑質感,令味蕾有更多層次既享受。

仲有個烤雞配白咖哩。其實,我本身以為白咖哩係好似吵嗲王果種,帶有點香茅香同椰子香果種,點個出到尼係白色泡沫底下一層黃咖哩配烏冬,同想像有出入,本來仲諗,比咁大碗蛋黃醬既!?只可以講,非常有創意!
個咖哩係甜甜地既日本咖哩,冇其他料,唔算濃,同烤雞既味道都幾夾
白咖哩烏冬

最後,甜品係宇治抹茶芭芙,都算係一款驚喜既甜品。係甜品店都食唔少宇治金時,尼個比較出色之點係綠茶味好濃,唔會覺得又甜又膩,有不同顏色既菓子,又睇得又食得。
宇治金時芭菲

餐廳既選擇好多,價錢唔算貴,地方又大,食材整體而言都幾新鮮,係個值得探索既地方。
火焰左口魚三文魚沙律
赤蝦海鮮丼