2024-10-26
前幾日同姐妹去咗西環嘅相馬日式火鍋,聽講呢度嘅火鍋好有特色,啱晒打邊爐之餘,仲有多款海鮮可以揀。我哋到埗嗰陣環境都幾好,唔算太嘈,坐得好舒服,適合一班朋友慢慢食慢慢傾。大閘蟹係當晚嘅主角,蟹肉細緻,蟹膏夠晒豐富,每啖都帶住啲鮮甜味,同湯底好夾。極上豪華蒸海鮮有齊帶子、螺肉、鮮蝦等等,蒸完之後啲海鮮保持住原汁原味,唔會太搶味,特別係帶子啲口感好爽,食落去有啲彈牙,鲜味十足。至於豪華惹味海鮮雞煲,湯底真係濃郁到不得了,雞肉煮到好嫩,配搭啲海鮮之後,味道更加豐富食到尾都覺得好暖胃,唔會有膩嘅感覺。當然,成餐仲有幾款日式串燒炸物,例如炸蝦多士、炸吉列蝦同炸米網蝦春卷,雖然唔係主打,但作為小食幾唔錯,炸得香脆,咬落去外脆內軟。最後不得不提嘅係美洲產優質豚肉,肉質細嫩,用火鍋湯底煮完後,肉香完全釋放出嚟🤤總體嚟講,呢間餐廳嘅火鍋配料選擇多,食材新鮮,啱晒一大班姐妹嚟食!呢餐我哋食得好開心,感覺唔單止係食物好食,氣氛亦都好,絕對會再回頭!